Sporul COVID pentru profesori și confiscarea extinsă, adoptate de Camera Deputaților

Două inițiative legislative au fost adoptate de Camera Deputaților, după de dezbateri aprinse: spor COVID pentru personalul din învățământ și confiscarea extinsă a averilor.

Adăugat: 14 Octombrie 2020
Ultima actualizare:14 Octombrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul a decis ca şi personalul din învăţământ să primească, la fel ca medicii, un spor COVID.

După Senat, proiectul a fost adoptat ieri şi în Camera Deputaţilor, după dezbateri aprinse.

Liberalii au contestat iniţiativa PSD pe motiv că lipseşte sursa de finanţare, în timp ce social-democraţii au acuzat guvernul PNL că nu face nimic pentru a ajuta cadrele didactice.

Tot ieri, deputaţii au adoptat, de această dată în unanimitate, proiectul care introduce în Codul Penal confiscarea extinsă.

Astfel, averile nejustificate ale persoanelor condamnate vor putea fi confiscate, aşa cum cerea şi o directivă europeană.

Documentul prevede că bunurile persoanelor condamnate definitiv la închisoare pentru o perioadă de patru ani sau mai mare şi care au fost transferate către terţi vor putea fi confiscate pentru a acoperi prejudiciul adus patrimoniului public sau privat.

Fostul ministru al justiţiei, deputatul neafiliat Ana Birchall, a explicat că măsura va fi aplicată unui număr mult mai mare de infracţiuni, inclusiv abuzul în serviciu.

Ana Birchall: Se elimină restricţiile prevăzute în actuala reglementare, astfel încât instanţa va putea să îşi fundamenteze convingerea că bunurile provin din activităţi infracţionale pe baza oricăror împrejurări.

Cu unanimitate de voturi, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Lucrurile au stat însă diferit la dezbaterea proiectului PSD privind acordarea unei stimulent financiar de risc pentru personalul din învăţământ, similar celui acordat medicilor şi personalului de pe ambulanţe.

Potrivit documentului, cadrele didactice ar putea primi 2.000 de lei, iar personalul nedidactic şi auxiliar 1500 de lei pe lună în toată durata stării de alertă.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, i-a acuzat pe social-democraţi că vin cu proiecte populiste.

Florin Roman: Văd că oferă generos tot felul de bonusuri, tot felul de sume ca şi cum ar fi de unde şi aşteptam să aud de la liderul dumneavoastră de grup şi care este sursa de finanţare.

În replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că actualul guvern a eşuat în a pune la dispoziţia profesorilor instrumentele necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a anului şcolar.

Alfred Simonis: Am ajuns la această cifră alarmantă, de 4.000 de copii într-o lună infectaţi. Aceşti dascăli să-şi asigure minimul necesar, pe care dumneavoastră, guvernul, nu aţi fost capabili să-l asiguraţi; să îşi cumpere măşti, să îşi cumpere dezinfectanţi.

La votul final, liberalii s-au abţinut, iar proiectul a fost adoptat cu 158 de voturi pentru şi doar unul împotrivă.

În sistemul de învăţământ sunt aproape 400.000 de angajaţi care ar putea beneficia de aceste stimulente. Însă, atât analiştii economici, cât şi reprezentanţii Băncii Naţionale au avertizat că deja deficitul bugetar este foarte mare şi orice cheltuială în plus creşte riscurile financiare pentru ţară.

De altfel guvernul, a contestat ieri la Curtea Constituţională, aşa cum anunţase, proiectul modificat de parlament privind rectificarea bugetară.

Aceasta include majorarea pensiilor cu 40% şi nu cu 14 procente, aşa cum stabilise executivul.

Argumentele Cabinetului Orban sunt că parlamentarii nu au identificat surse clare de finanţare pentru aceste creşteri şi, în acest fel, este pus în pericol echilibrul bugetar.

Majorarea pensiilor cu 40% a fost propusă şi a trecut cu ajutorul PSD şi a majorităţii formate în jurul social-democraţilor.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 Octombrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza