Split TVA se aplică doar agenților economici aflați în insolvență sau rău platnici

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mişa, a subliniat că în aplicarea măsurii privind Split TVA se ţine cont de solicitările mediului de afaceri.

Adăugat: 23 Octombrie 2017
Ultima actualizare:23 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Ionuț Mișa, minisitrul Finanțelor
trimite pe mail

Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", că plata defalcată a taxei pe valoare adăugată se va aplica obligatoriu doar pentru agenţii economici aflaţi în procedură de insolvenţă sau pentru cei rău platnici.

El a spus că măsura va reduce frauda fiscală, opoziţia a cerut însă renunţarea totală la Split TVA.

Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a precizat că România înregistrează un record negativ în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte diferenţa dintre taxa pe valoare adăugată care ar trebui să ajungă la bugetul de stat şi cea colectată în mod real.

Ministrul Mişa a subliniat totodată că în aplicarea măsurii privind Split TVA se ţine cont de solicitările mediului de afaceri.

"Se are în vedere aplicarea opţională a Split TVA pentru toţi agenţii economici, mai puţin agenţii economici aflaţi în procedura de insolvenţă, conform prevederilor Legii 85, şi pentru agenţii economici care
nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp. De asemena, se dă posibilitatea extinderii posibilităţii de a opta pentru mecanismul de plată defalcată a TVA şi dincolo de data de 31.12.2017, pentru agenţii economici care nu au aplicat deja", a spus ministrul.

Poziţia ministrului de finanţe, Ionuţ Mişa, a fost susţinută în timpul dezbaterilor de grupurile PSD şi ALDE.

De cealaltă parte, opoziţia a cerut executivului să renunţe în totalitate la aplicarea Split TVA.

Deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş a precizat că această măsură favorizează evazioniştii.

"Ordonanţă Guvernului a creat panică în mediul de afaceri şi riscă prin aplicarea ei să blocheze economia României şi să împingă spre faliment câteva zeci de mii de societăţi comerciale, în special mici şi miljocii. Prin această ordonanţă transferaţi practic incapacitatea guvernului de a administra colectarea TVA-ului în sarcina contribuabililor", a susținut Lucian Ovidiu Heiuş.

Şi grupul UDMR a cerut retragerea ordonanţei de urgenţă a guvernului privind plata defalcată a taxei pe valoare adăugată.

Deputatul Uniunii István Erdei a spus că susţine adoptarea unor măsuri de reducere a fraudei fiscale, dar că aplicarea Split TVA va afecta negativ IMM-urile şi contribuabilii corecţi.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza