Spania a integrat cel mai bine populaţia rromă

Spania este ţara care a reuşit să integreze cel mai bine populaţia de etnie rromă, conform unui studiu realizat de Fundaţia Soros.

Adăugat: 11 Iulie 2012
Ultima actualizare:11 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un raport realizat de Fundaţia Soros, prezentat sub forma unei analize comparative între nivelul incluziunii din România, Bulgaria, Italia şi Spania, arată că în Spania, dar şi în Italia, aproape toţi cetăţenii de etnie rromă au acces la serviciile sociale, în timp ce în România si Bulgaria, numai jumătate dintre aceştia se bucură de aceste servicii.

Aproximativ 60% dintre rromii care trăiesc în Bulgaria nu au un loc de muncă, iar în România procentul scade puţin sub 50 de procente.

În ce priveşte nivelul discriminării din cele patru ţări, studiul arată că politicile de incluziune au dat rezultate în ultimul an în Spania şi România, pe când în Italia si Bulgaria fenomenul discriminării se acutizează.

O altă problemă cu care se confruntă rromii care trăiesc în România, Italia şi Bulgaria este segregarea.

Aproximativ 80% dintre rromii din Bulgaria sunt segregaţi, iar în Italia peste 24% traiesc la periferiile oraşelor.

Populaţia de etnie rromă, printre cele mai dezavantajate din Europa

Un alt raport, de data aceasta realizat de Amnesty International, arată că populaţia de etnie rromă continuă să fie una dintre cele mai dezavantajate din Europa.

2012 este anul în care statele membre ar trebui să pună efectiv în practică angajamentele luate în faţa Comisiei Europene referitoare la rezolvarea problemelor etniei.

Din punctul de vedere al sărăciei, stării de sănătate şi nivelului de educaţie, populaţia romă este sub media europeană, potrivit semnalului de alarmă tras de Amnesty International.

Este vorba de peste 10 milioane de persoane, a căror incluziune socială necesită timp, resurse financiare şi, fireşte, o strategie coerentă.Autor:
Adrian Cristea
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
11 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza