Sondaj: 64% dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă sunt proaste

Aproape două treimi dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, în timp ce 55% sunt de părere că în ultimii 5 ani aceste condiţii s-au înrăutăţit, potrivit unui Eurobarometru publicat joi.

Adăugat: 24 Aprilie 2014
Ultima actualizare:24 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mai mult de jumătate (53%) dintre lucrătorii europeni percep condiţiile de muncă din ţara lor ca fiind bune, însă majoritatea (57%) cred că acestea s-au deteriorat în ultimii 5 ani, după cum reiese dintr-un sondaj Eurobarometru, publicat joi care analizează modul în care a fost afectată de criză calitatea muncii.
    
64% dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, faţă de 46% media UE, iar 32% spun că sunt bune.

55% sunt de părere că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit (media europeană fiind de 57%),  29% spun că au rămas la fel şi 13% că s-au îmbunătăţit.

Pe de altă parte, 75% dintre români se declară mulţumiţi de orele de muncă prestate şi doar 24% sunt nemulţumiţi, iar 72% sunt mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală.

55% dintre repondenţii din România au precizat că în ultimele 12 luni au fost consultaţi cu privire la schimbările referitoare la organizarea muncii şi a condiţiilor de muncă, dar 44% au susţinut că nu au fost consultaţi în acest sens.

Expunerea la stres, principalul risc pentru sănătatea şi siguranţa la locul de muncă

Expunerea la stres este considerată de 58% dintre cei chestionaţi principalul risc pentru sănătatea şi siguranţa lor la locul de muncă, urmată de poziţiile dureroase ale corpului sau mişcările repetitive (17%) şi riscuri de accidente sau leziuni grave (16%).

La nivel european există mari discrepanţe între statele membre, procentul celor care se declară mulţumiţi de condiţiile de muncă variind de la 94% în Danemarca la 38% în Grecia.

La nivel individual, Danemarca se situează, din nou, pe primul loc, 94% dintre lucrători declarându-se satisfăcuţi de condiţiile oferite la locul lor de muncă, se arată într-un comunicat al CE.

Austria şi Belgia se situează pe locul al doilea în clasament, urmând la mică distanţă Finlanda (89%), Marea Britanie şi Estonia (ambele cu 88%).

La polul opus, Grecia prezintă cea mai mică rată de satisfacţie la nivel naţional (16%).

Una dintre concluziile Eurobarometrului este că se constată o creştere a intensităţii muncii.

Stresul, cel mai important risc la locul de muncă

Stresul este perceput ca fiind cel mai important risc la locul de muncă (pentru 53% dintre lucrătorii care au participat la sondaj).

De asemenea, nemulţumirea în ceea ce priveşte volumul de muncă, ritmul de lucru şi programul prelungit (peste 13 ore zilnic) este mai răspândită decât alte aspecte, cum ar fi lipsa interesului faţă de sarcinile de lucru sau perioadele inadecvate de odihnă săptămânală sau anuală.

Alături de stres, ergonomia deficitară este percepută ca fiind unul dintre cele mai importante riscuri la locul de muncă.

În ceea ce priveşte organizarea muncii, legat de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, 40% dintre repondenţi declară că nu li se oferă posibilitatea de a utiliza regimuri de lucru flexibile.

UE va organiza, pe 28 aprilie, o conferinţă privind condiţiile de muncă, la care vor participa aproximativ 300 de părţi interesate.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza