Solidaritatea maghiară, în atenţia Universităţii Bálványos

Premierul Ungariei, Orban Viktor este aşteptat la cea de a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti „Bálványos”, de la Băile Tuşnad, care are loc în perioada 20-25 iulie.

Adăugat: 20 Iulie 2010
Ultima actualizare:21 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Universitatea de Vară  şi a Tabăra Studenţească Bálványos începe, miercuri,  în spiritul solidaritãţii maghiarilor din Bazinul Carpatic, a popularizãrii imaginii Transilvaniei şi a consolidãrii relaţiilor economice transfrontaliere.


Organizatorii aşteaptă la cea de a XXI-a ediţie a Universitãţii de Varã şi a Taberei Studenţeşti Bálványos peste 30.000 de participanţi, care vor dezbate teme precum  autonomia teritorialã, , drepturile minoritãţilor privind folosirea limbii materne şi înfiinţarea universitãţii de stat în România, administraţie localã şi descentralizare, protecţia monumentelor sau proiectul Roşia Montanã. 


Sunt invitaţi la reuniune  preşedintele UDMR Marko Bela, ministrul român al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga, vicepremierul ungar Semjen Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe Ungar Nemeth Zsolt,  lideri ai partidelor comunitãţilor maghiare din Ucraina, Serbia sau Croaţia.


În ultima zi a Universitãţii de varã „Tusvanyos” vor participa prermierul Ungariei Viktor Orban şi vicepreşedintele Parlamentului Europei, Tokes Laszlo şi secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt,   iar tema dezbaterii va fi „Europa Centralã – Centrul Europei?”.
  

Pariticparea premierului Ungariei Viktor Orban , a fost anunţată de  organizatorul principal al evenimentului, Sandor Krisztina,  în cadrul unei conferinţe de presă.


„Domnul Orban a fost nelipsit de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. În ultimii 20 de ani cred că a lipsit o singură dată. Sigur, acum că este prim-ministru are un program mai încărcat, dar noi suntem siguri că va depune tot efortul să participe şi anul acesta la evenimentul nostru”, a afirmat Sandor, adăugând că prezenţa premierului ungar presupune, cel mai probabil, şi o participare a preşedintelui Traian Băsescu, după modelul discuţiei de la ediţia din 2009, când cei doi au stat la aceeaşi masă, relateaza Newsin.


Krisztina Sándor,  a precizat pentru agenţia ungară MTI cã, potrivit celor mai recente informaţii, întâlnirea dintre Traian Băsescu şi  Orban Viktor  avea loc, însã locul exact este încã incert.


Este posibil ca cei doi politicieni sã se întâlneascã tot  la Bãile Tuşnad, unde ambii  sunt aşteptaţi sã soseascã.


Cei doi politicieni au  avut discursuri , anul trecut în varã, în Tabãra de la Bãile Tuşnad, în faţa mai multor mii de oameni.


Băsescu: Să fie autonomie egală la Odorheiu Secuiesc şi la Tulcea


Preşedintele Traian Băsescu a vorbit anul trecut la Universitatea de Vară "Balvanyoş"  despre autonomia locală care trebuie să fie la fel "la Odorhei şi la Tulcea" şi  a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României.


În timp ce şeful statului se adresa participanţilor la dezbateri, aceştia au ridicat hârtii pe care scria "autonomie".


Traian Băsescu a spus, în discursul său, că este nevoie de o modernizare a Constituţiei, a instituţiilor statului şi de creştere a nivelului de autonomie în fiecare localitate din România.


"Avem nevoie de creşterea nivelului de autonomie a tuturor localităţilor din România, cu un singur amendament, egală autonomie la Odorheiu Secuiesc, ca şi la Tulcea şi la Caracal. În mod egal, români, maghiari şi romi au nevoie de creşterea nivelului de autonomie şi de mai multă libertate în a-şi decide viitorul. Mi se pare deplasată ambiţia ca autonomia trebuie să fie doar pentru unii", a precizat şeful statului.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Iulie 2010
Ultima actualizare:
21 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza