Socialiştii şi republicanii s-au radicalizat după victoria lui Emmanuel Macron

Partidele tradiţionale, socialiştii şi republicanii au avut ieri reuniuni tensionate, ambele lansând avertismente la adresa membrilor care ar dori să se ralizeze preşedintelui ales, Emmanuel Macron.

Adăugat: 10 Mai 2017
Ultima actualizare:10 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cu o lună înaintea alegerilor legislative, scena politică franceză este bulversată aproape în totalitate, după victoria în alegerile prezidenţiale a lui Emmanuel Macron, care a candidat independent, în fruntea unei mişcări politice create în urmă cu doar un an.

Partidele tradiţionale, socialiştii şi republicanii au avut ieri reuniuni tensionate, ambele lansând avertismente la adresa membrilor care ar dori să se ralizeze preşedintelui ales, Emmanuel Macron.

O primă lovitură a dat-o fostul premier Manuel Valls, care după ce a exprimat că Partidul Socialist din care şi el face parte este mort, a anunţat că se pune la dispoziţia formaţiunii preşedintelui ales pentru a candida la parlament.

Autopropunerea sa nu a fost primită cu mare entuziasm de echipa lui Macron, care şi-a transformat mişcarea într-un nou partid, "La République en marche", şi care vrea să aducă în noua Adunare Naţională oameni noi şi mai tineri din toate păturile sociale.

Din partea socialiştilor există mai multă deschidere de a contribui la reuşita proiectului cu care Emmanuel Macron a câştigat alegerile, însă liderii formatiunii de stânga au avertizat că nimeni nu poate rămâne membru al Partidului Socialist dacă candidează pentru La République en marche.

La dreapta, republicanii au tranşat radical această problemă: Cine pleacă la Macron este exlus din partid.

Între timp, noul preşedinte nu spune nimic despre cine va fi premier sau ministru. Lasă totul pentru duminică, după ce se va instala în fotoliul de la Palatul Elysée.

S-a anunţat doar că va avea un cabinet suplu, format din maximum 15 persoane, cu portofolii egale, ocupate de bărbaţi şi femei.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza