Soarta lui Iohannis în Guvern, discutată de Ponta şi Antonescu

Mai mulţi lideri PSD spun că numirea lui Klaus Johannis ca vicepremier ar presupune modificarea structurii Guvernului şi implicit un nou vot în Parlament.

Adăugat: 9 Februarie 2014
Ultima actualizare:9 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta
trimite pe mail

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţă că, cel mai probabil în cursul zilei de duminică, se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta aspecte procedurale privind preluarea funcţiei de vicepremier de către Klaus Iohannis.

El a mai spus că va stabili cu Victor Ponta şi calendarul învestirii noilor miniştri propuşi de PNL: Teodor Atanasiu la Economie, Cristian Buşoi pentru portofoliul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Klaus Iohannis pentru Ministerul de Interne.

Între timp, premierul Victor Ponta a declarat la Soci, unde a asistat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, că îl consideră pe Klaus Iohannis un câştig pentru echipa guvernamentală şi că apreciază toate propunerile liberalilor în ansamblu.

"Sunt oameni de valoare, în frunte cu dl Klaus Iohannis, pe care nu doar că îl doresc în guvern, dar cred că ar aduce un plus guvernului. Celelalte decizii, însă, strict tehnice şi cum procedăm în continuare le vom lua în ţară, cu calm şi cu gândul cum e mai bine pentru sarcina principală a guvernului de a-şi continua programul şi de a continua acest trend pozitiv al României", a spus Victor Ponta.

Iohannis, incompatibil?

Şi preşedintele Traian Băsescu l-a catalogat pe Klaus Iohannis drept un câştig pentru echipa guvernamentală, dar a atras atenţia asupra unei posibile stări de incompatibilitate a acestuia.

Şeful statului a mai precizat, pentru B1 TV, că Iohannis are experienţă în administraţie şi că va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte funcţia de primar al Sibiului pe care o ocupă în prezent.

Numirea lui Iohannis ca vicepremier presupune "un vot în Parlament"

Mai mulţi lideri PSD spun că numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier ar presupune modificarea structurii Guvernului şi implicit un nou vot în Parlament.

Dan Şova a explicat că  în acest moment există trei vicepremieri pe trei portofolii: Apărarea şi Internele - ocupat de Gabriel Oprea, Administraţie şi Dezvoltare Regională - ocupat de Liviu Dragnea şi Finanţe, portofoliu care ar urma să fie preluat de noul ministru al Finanţelor. 

Pentru acest post a fost propus din partea PNL, Eugen Nicolăescu.

Prin urmare, numirea lui Iohannis ca vicepremier ar schimba structura Guvernului, în opinia social-democraţilor.

"Numirea domniei-sale ca vicepremier presupune modificarea structurii guvernului şi, dincolo de faptul că în mod evident nu vom putea fi de acord cu plecarea domnului Oprea, dar dacă s-ar accepta modificarea structruii guvernului în orice formă, ar trebui să existe un nou vot al parlamentului pentru guvern. Procedurile presupun o perioadă de instabilitate", a spus Dan Şova.

Liderul liberal, Crin Antonescu, susţine însă,  că această propunere reprezintă un semnal că PNL este implicat în guvernare şi nu este în nici un caz de natură să creeze instabilitate în USL.

"Nu e vorba de nici un fel de instabilitate. Îmi pare chiar caraghios să vorbim de instabilitate. Avem o majoritate de şaptezeci şi la sută, avem un guvern foarte puternic, sunt detalii procedurale pe care le rezolvăm", declara Antonescu vineri, după şedinţa Delegaţiei Permanente.

Klaus Iohannis vrea şi în Guvern şi la Primărie

Klaus Iohannis declara, la puţin timp după ce conducerea PNL îl nominalizase pentru postul de ministru de interne,  că nu vrea să renunţe foarte uşor la funcţia de primar al Sibiului, afirmaţie pe care, din opoziţie, democrat-liberalul Cătălin Predoiu a criticat-o.

"S-a descalificat din punctul meu de vedere. Deja, dacă va intra în Ministerul de Interne, va fi privit puţin cu neîncredere, pentru că acest minister este unul greu, cum se spune, minister de linie, un minister cu mecanisme foarte complicate. Nu privesc, cred, cu ochi buni un lider care spune "ştiţi aş vrea să vin, dar poate că aş rămâne şi acolo la Sibiu, cumva trebuie să-mi asiguraţi locul dacă mă întorc înapoi". Vrea să fie ministru de interne, ori vrea să fie primar?", a declarat Cătăluin Predoiu.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza