Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sinteza activităţii Guvernului în săptămâna 22- 28 noiembrie

Bugetul pe 2016, decontarea cheltuielilor pentru răniţii din Colectiv şi fondurile europene s-au aflat pe agenda Guvernului în săptămâna 22- 28 noiembrie 2015.

Sinteza activităţii Guvernului în săptămâna 22- 28 noiembrie

Articol de Petruţa Obrejan, 27 Noiembrie 2015, 14:53

Bugetul 2016

Bugetul pentru 2016 a fost tema reuniunii informale care s-a desfășrat, luni, la Palatul Victoria.

Ministrul finanţelor, Anca Dragu Paliu, a prezentat o primă analiză a proiectului bugetar.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş explica recent că, proiectul de buget pentru anul viitor a fost preluat de la guvernul anterior, iar noii miniştri au avut, practic, doar un răgaz pentru analizarea priorităţilor pentru anul viitor.

Putătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, explica , miercuri, după ședință săptămânală, că s-a fixat deja un calendar etapizat de discuţii asupra bugetului şi intenţia actualului Cabinet este de a finaliza şi aproba bugetul pe acest an până în jurul datei de 10 -11 decembrie, pentru ca ulterior să fie trimis spre dezbatere Parlamentului și adoptat până la începutul sărbătorilor de iarnă.

Practic, în această perioadă discuțiile se vor axa, mai spunea premierul, pe alocările bugetare, plafoanele bugetare pentru ministere, apoi vor fi făcute calculele privind veniturile şi cheltuielile.

Tema bugetului pe 2016 s-a aflat, luni, și în discuția premierului Dacian Cioloș cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestora, bugetul de stat pe 2016 trebuie să aibă o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României, astfel încât în următoarele luni să poată fi puse bazele reformelor în cele mai importante domenii.

În cadrul întrevederii, cei doi înalți demnitari au discutat și despre situaţia refugiaţilor, în contextul ultimelor evenimente din Europa.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, luni , și cu ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm

Ședintă de guvern

În cadrul ședineți de guvern , de miercuri, miniștrii au adoptat printre alte acte normative și o ordonanţă de urgenţă care va permite rambursarea cheltuielilor pentru cei accidentaţi în Clubul Colectiv şi aparţinătorii lor.

În acest sens, premierul Dacian Cioloş preciza la începutul şedinţei cabinetului că vor fi rambursate cheltuielile atât pentru cei care se află în spitalele din ţările Uniunii Europene, cât şi în afara Uniunii.

El i-a cerut ministrului muncii, Claudia Ana Costea, ca şi persoanele accidentate rămase în ţară să aibă acces la aceste fonduri.

Șeful executivului i-a cerut ministrului de interne, Petre Tobă, să facă publice pe site-ul ministerului său, toate documentele care nu sunt secrete prin lege, confidenţiale, inclusiv informaţiile privind sponsorizările, în opinia premierului acesta fiind un prim pas în reforma administrativă.

Și ministrul agriculturii trebuie să se mobilizeze, pentru a se face cât mai multe plăţi privind acordarea subvenţiei la hectar, în condiţiile în care sistemul informatic naţional implementat de APIA este blocat de mai multe zile.

Conducerea ISU, demisă

Conducerea ISU Bucureşti a fost demisă, premierul Dacian Cioloş subliniind că șefii acestei instituţii nu trebuie să mai rămână în sistem.

Dacian Cioloş a precizat, la începutul şedinţei de guvern, că situaţia de la ISU Bucureşti indică probleme structurale şi nu doar o situaţie punctuală în cazul clubului Colectiv.

Potrivit acestuia, ISU ştia de problemele de la Colectiv, însă s-a mulţumit doar să mai adauge o hârtie şi nu să verifice în teren situaţia existentă. Şeful Executivului i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un program de reformă şi restructurare a ISU.

,,Sunt aproape convins că nu este o situaţie singulară. Probabil nu este doar la Bucureşti şi de asta aş vrea să văd în perioada imediat următoare din partea domnului Arafat o analiză şi un plan de acţiuni acolo pentru o restructurare a ISU. Pe de altă parte, vă rog să confirmaţi că cei de la conducerea ISU Bucureşti au fost demişi şi că nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare”.

Clădiri cu grad seismic I

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, vor avea, în perioada imediat următoare, o întâlnire pentru a găsi o soluţie în cazul teatrelor care nu-şi mai pot desfăşura activitatea în clădiri cu risc seismic ridicat. Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, a anunţat că situaţia este în atenţia autorităţilor responsabile.

,,Să găsim împreună o soluţie, pentru ca activitatea acestor instituţii să continue. Este important ca spectacolele să aibă loc, chiar dacă nu în locul respectiv, în cu totul alt loc. Suntem convinşi că vom găsi soluţii împreună cu primăria Bucureştiului, pentru că, evident, ele ţin de primărie, în mare măsură”.

Fonduri europene

România îşi propune să crească la 70% gradul de absorbţie al fondurilor europene până la sfârşitul anului - a declarat, joi, ministrul fondurilor europene, Aura Răducu. Ea a precizat că pentru proiectele finanţate cu aceşti bani şi care nu vor putea fi încheiate până pe 31 decembrie se caută o soluţie de cofinanţare, care să implice şi autorităţile locale.

Potrivit ministrului, se fac eforturi ca până la data de 31 decembrie să fie decontate sumele aferente unui număr de 5.500 de proiecte aflate acum în derulare. Se va încerca şi găsirea unor soluţii care să permită continuarea unor proiecte gestionate de autorităţile locale şi care nu pot fi finalizate până la la sfârşitul

,,Încercăm să găsim o soluţie ca partea care a fost finalizată până la 31 decembrie să poată intra pe fonduri europene, în special la proiecte gestionate de autorităţile locale. Restul fondurilor necesare finalizării proiectelor să fie acoperite de către autorităţile locale”.

Ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, a atras însă atenţia că aceste cheltuieli vor putea fi decontate doar dacă proiectele se află într-o fază de finalizare de peste 50%, iar procedurile legale au fost respectate în fiecare etapă. În ceea ce priveşte obiectivele României în exerciţiul financiar european pentru perioada 2014-2020, urmează ca executivul să discute în luna decembrie pe marginea unor proiecte şi măsuri concrete.

Comandament de iarnă

Premierul Dacian Cioloș a participat, vineri, începând cu ora 10.00, la sediul Ministerului de Interne, la reuniunea comandamentului de iarnă, alături de ministrul de resort, Petre Tobă.

Reuniunea a fost organizată în sistem videoconferință cu participarea șefilor structurilor centrale și teritoriale ale M.A.I, prefecți și reprezentanți ai tuturor ministerelor și instituțiilor cu atribuții în domeniu, ca urmare a ultimelor avertizări meteo.

Șeful Executivului le-a solicitat , miercuri în cadrul ședintei de guvern, miniștrilor de Interne şi Transporturilor să prezinte o informare privind pregătirile pentru iarnă. Primul-ministrul a ţinut să precizeze că nu vrea ca sezonul rece să prindă autoritățile pe nepregătite.


Cioloș- Petre Tobă –acuzat de plagiat

În ceea ce privește acuzațiile de plagiat la adresa ministrului de interne, premierul Cioloș a precizat că i-a cerut ministrului să demareze cât mai repede posibil o analiză și abia după ce va obţine un punct de vedere oficial asupra acestei chestiuni se va pronunţa.

,,Dvs ştiţi care a fost reacţia mea până acum în situaţii de neclaritate, pentru toţi miniştrii. Haideţi să nu anticipăm. Eu vreau să văd întâi, înainte de a exprima un punct de vedere oficial - pentru că nu pot să vorbesc, aşa, după ureche - am cerut ministrului Educaţiei să convoace acel Comitet de etică şi să facă o verificare cât mai rapidă. Domnul ministru Tobă să poată să îşi expună punctul de vedere, specialiştii, cei care sunt pregătiţi pentru asta, să poată să facă analiza şi discutăm după aceea” .

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor