SINTEZA activităţii Camerei Deputaţilor. Pachetul achiziţiilor publice, amânat

România ar putea primi sancțiuni din partea Comisiei Europene ca urmare a neadoptării pachetului de legi privind achizitiile publice.

Adăugat: 22 Aprilie 2016
Ultima actualizare:22 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Din lipsa cvorumului, deputatii au amânat pentru săptămâna viitoare votul asupra pachetului de legi privind achizițiile publice.

S-a reușit doar adoptarea pe articole a documentelor legislative.

Termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru ca Parlamentul de la București să însușescă toate criteriile comunitare în domeniu era 18 aprilie.

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat aceste documente în februarie, iar premierul Dacian Cioloș le cerea atunci deputaților să dezbată și să voteze în regim de urgentă aceste legi.

"Subliniem riscurile cu care se confruntă România pe plan extern,în relația cu Comisia Europenă,în cazul depășirii termenului limită impus pentru procesul de transpunere a Directivelor, elemente care sunt de natură să ducă la inițierea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene",  sublinia Dacian Cioloș.

În forma adoptată pe articole, pachetul de legi prevede reducerea birocrației și accesul mai ușor al întrprinderilor mici și mijlocii la contractele publice.

Pragurile ce trebuie respectate în cazul achizitiilor publice directe scad de la 30.000 la 15.000 de euro, fără tva, în cazul produselor sau serviciilor si de la 100.000 la 60.000 de euro,fără tva, în cazul lucrărilor.

Duratele minime ale procedurilor vor fi mai scurte, ca urmare a obligativității folosirii mijloacelor electronice.

Totodată solicitarea suspendării procedurii de atribuire și/sau a executării contractului se poate face doar în cazuri temeinic justificate și doar însoțite de o cauțiune.

Supermarketurile, obligate să comercializeze produse locale și regionale în proporție de 51/%

Membrii comisiei  de agricultură din Camera Deputaților au adoptat marți o serie de reglementări prin care este încurajată comercializarea produselor alimentare autohtone proaspete.

Astfel, hiper și supermarketurile vor fi obligate să pună pe rafturi produse locale și regionale în proporție de 51%.

Este vorba de carne proaspătă, legume și fructe proaspete, lactate, ouă și miere.

Excepție fac lunile de iarnă când necesarul de fructe și legume poate fi completet cu produse din afara țarii.

Deputații din comisia de specialitate au decis ca prețul de vânzare al unui produs să includă doar prețul de achiziție de la producător plus adaosul comercial.

Totodată deputații au respins propunerea de închidere a supermarketurilor în weekend.

Proiectul de lege stabilește amenzi  între 100.000 pănă la 150.000 de lei sau chiar suspendarea activitătii pe o perioadă de pană la șase luni pentru magazinele care nu respectă aceste prevederi.

Documentul legislativ urmeză să fie supus aprobării Plenului Camerei Deputaților,în calitate de for decizional,săptămâna viitore.

Tot atunci, conducerea  Senatului și a Camerei Deputaților ar putea să decidă un nou calendar pentru reluarea procedurilor parlamentare în vederea numirii unui președinte al Televiziunii Publice.

Luni, la Camera Deputaților, este așteptat la "Ora guvernului" și ministrul  sănătății Andrei Achimaș, invitat de PSD, pentru a da lămuriri legate de accesibilitatea pacientului cu cancer la diagnostic și tratament în România.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza