Sindicatele din adminsitraţie ameninţă cu greva

Sindicaliştii din administraţie susţin că dacă nu se introduc stimulentele în salarii vor face grevă generală.

Adăugat: 11 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sindicaliştii vor face presiune pe parlamentari pentru a introduce stimulentele în salariul de bază prin noua Lege a salarizării.


Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a cerut premierului o întâlnire în acest sens, precizând că  dacă această solicitare nu se va regăsi în actul normativ va fi declanşată greva.


El a  declarat  la finalul întâlnirii cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, că angajaţii sunt nemulţumiţi şi este normal să se ajungă la proteste dacă nu vor mai primit stimulentele.
    

"Am declanşat deja procedura de strângere de semnături şi vom intra în grevă generală odată cu asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea salarizării. Pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie trebuie acordate stimulentele, pentru că există un proces-verbal în vigoare şi acestea trebuie acordate pe criterii de eficienţă, pentru că se referă la fiecare angajat, nu pe criterii de performanţă", a spus Oprescu.


Liderul SNFP a subliniat că va continua discuţiile şi cu ministrul Muncii privind introducerea stimulentelor în salariul de bază şi va face o solicitare şi premierului pentru a discuta această problemă.
    

"Dacă premierul nu vrea să ne vedem, noi ne asumăm răspunderea pe declanşarea grevei generale", a spus Oprescu.
    

Referitor la cei 26.000 de angajaţi care ar trebui să fie disponibilizaţi până la sfârşitul anului, Oprescu a spus că nu crede că există o situaţie din care să reiasă această cifră, precizând că sunt instituţii subdimensionate din punct de vedere al angajaţilor.


Oprescu a subliniat că este normal ca evaziunea fiscală să prindă amploare dacă o instituţie cum este Garda Financiară funcţionează cu zece oameni la nivelul unui judeţ.Problema stilumente, analizată prin lege

    


Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unitare, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă.
    


"Cred că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unice, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra acestui lucru", a spus ministrul Finanţelor.
    


Ialomiţianu a precizat că prin Legea salarizării se doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşi pregătire, indiferent că lucrează la Ministerul Finanţelor sau la altă instituţie, să primească aceleaşi salarii.
    

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind stimulentele , apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.
    

Stimulentele financiare vor fi acordate până la sfârşitul anului pe baza criteriilor de performanţă, după care va fi aplicată Legea salarizării unitare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
    


Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
    


El preciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente şi nu vor mai fi "la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fie umiliţi şi manipulaţi".Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza