Sindicatele cer blocarea distribuţiei în şcoli a testelor pe bază de salivă

Săptămâna viitoare, copiii din şcoli şi grădiniţe ar putea fi testaţi pentru prima dată prin procedură noninvazivă.

Adăugat: 28 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:28 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Unităţile de învăţământ au început să primească testele pe bază de salivă, însă cele mai mari federaţii sindicale din învăţământ cer blocarea distribuţiei acestora în şcoli, în forma în care sunt ambalate acum, pe pachete de componente.

Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită Guvernului ca în şcoli să fie trimise kituri individuale, deoarece, apreciază acestea, testele care au ajuns la inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, fiind manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi.

Federaţiile mai cer Agenţiei Naţionale a Medicamentului să explice cum pot fi distribuite testele respectându-se în acelaşi timp regulile sanitare, iar Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, mai multe componente similare în acelaşi ambalaj, nu sub formă de kit individual.

De altfel, pe internet au apărut imagini cu modul în care sunt ambalate aceste teste, pe pachet de componente, care trebuie după aceea separate şi combinate. Seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că fiecare lot este însoţit de instrucţiuni privind modul de asamblare şi utilizare şi a explicat că în mod normal acest gen de dispozitive livrate în număr mare sunt ambalate în acest fel.

Federaţiile sindicale din învăţământ mai solicită explicaţii clare despre procedura de testare şi respectarea zilelor libere pentru angajaţi, deoarece în mai multe unităţi de învăţământ testele au ajuns în zilele libere legale.

Testele de salivă ar putea fi folosite în premieră joi, când se redeschid şcolile şi grădiniţele după minivacanţa de Ziua Naţională.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza