Sindicaliştii din sănătate, pregătiți de greva generală

Sindicaliştii din sănătate vor organiza un miting de protest pe 25 aprilie şi declară că sunt pregătiţi de grevă generală.

Adăugat: 1 Aprilie 2018
Ultima actualizare:1 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Angajaţii din sănătate şi asistenţă socială primesc în aprilie salariile aferente lunii martie, când au fost actualizate sporurile pentru condiţii de muncă.

Săptămâna aceasta, Guvernul a adoptat şi o hotărâre privind regulamentul cadru care stabileşte cuantumul acestor sporuri.

Situaţia îi nemulţumeşte însă pe angajaţii din sănătate, care acuză executivul atât pentru plafonarea sporurilor la 30%, dar şi pentru că majorările de salarii ar fi fost anulate prin scăderea sporurilor.

Sindicaliştii spun că vor organiza un miting de protest la 25 aprilie şi că sunt pregătiţi de grevă generală.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spunea că noul regulament prevede diferite procente de sporuri pe diverse categorii de personal, diverse specialităţi, precizând că plafonarea de 30% este cuprinsă în Legea salarizării, iar regulamentul pentru sporuri a fost negociat cu sindicatele.

"Sper ca în luna aprilie, când va trebui să beneficiaţi efectiv de aceste majorări, să vedeţi că am avut dreptate. Ministerul Sănătăţii doreşte să facă echipă, dar doresc o echipă mai strâns legată în jurul pacientului şi în jurul sănătăţii", a spus Sorina Pintea.

Astfel, în locurile de muncă cu condiţii periculoase angajaţii din sănătate vor primi sporuri între 15 şi 25% din salariul brut şi între 35 şi 85% pentru condiţii deosebit de periculoase, spunea la rândul sau, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al executivului.

El a anunţat totodată şi alte decizi prevăzute în noul regulament.

"Locurile de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare sporuri de la 5 până la 15%, cele cu condiţii grele de muncă 10 până la 15%, personal care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţii periculoase până la 30%, personal care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate până la 20%, personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de asistenţă socială pentru care există sau nu cazare de la 7,5 pănă la 75%", a spus Nelu Barbu.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza