Simona Miculescu, ambasadorul României la ONU

Interviu despre mizele României la Adunarea Generală a ONU, organizată la New York.

Adăugat: 23 Septembrie 2014
Ultima actualizare:23 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Simona Miculescu. Foto: mpnewyork.mae.ro.
trimite pe mail

Marţi, 23 septembrie,  începe la New York Adunarea Generală a ONU, instituţie care anunţă la 1 septembrie că, potrivit unor prognoze, lumea se va confrunta timp de 40 de ani cu inundaţii catastrofale şi valuri de secetă din Arizona până în Zambia.

Deşi prognozele sunt ipotetice, ele s-ar putea adeveri dacă se va menţine ritmul actual al încălzirii globale.

În acest context, reuniunea de la New York îşi propune să reprezinte un pas important spre o înţelegere între aproape 200 de naţiuni pentru încetinirea încălzirii globale.

Ce alte teme vor fi abordate şi cum este văzută prezenţa noastră la acest summit discutăm cu ambasadorul României la ONU, Simona Miculescu.

Simona Miculescu: Prioritatea absolută a echipei mele de la New York este de a îndeplini cuvânt cu cuvânt şi literă cu literă mandatul încredinţat şi semnat de preşedintele României. Asta înseamnă că România încearcă să fie o voce activă, o prezenţă dinamică /.../esenţiale care se desfăşoară în această arenă mondială şi vreau să ştiţi că sunt 175 de teme principale pe agenda ONU. Vor fi n jur de 300 de rezoluţii de negociat şi de aprobat, deci vom încerca să fim foarte prezenţi persuasiv şi să promovăm interesele României aşa cum se cuvine.  

Doina Saiciuc: Care sunt mizele României la această adunare generală a ONU? 

Simona Miculescu: Mizele României sigur că sunt calate de priorităţile noastre i nu vi le-am enunţat corect pentru că ele sunt foarte multe, dar ceea ce vreau să ştiţi este că după un mandat care a fost asigurat cu profesionalism de România ca şi vicepreşedinte al Adunării Generale ONU, România deţine în această sesiune Preşedinţia Comisiei de Dezvoltare Socială. Deci, cred că aceasta va fi miza principală a misiunii noastre pentru că oricum agenda de dezvoltare post 2015 va fi prioritatea absolută a tuturor statelor membre în acest an, iar dezvoltarea socială este o componentă esenţială. Evident că sunt mize în ceea ce priveşte pacea şi securitatea. Să nu uităm că, din păcate, lumea este măcinată de conflicte şi, din păcate, nici regiunea noastră nu este lipsită de acestea. Deci, vom fi foarte atenţi la aceste evoluţii şi evident că ne vom implica acolo unde trebuie, iar de drepturile omului miza noastră principală este spre tineret. Suntem aici campioni ai cauzei tineretului la ONU aşa cum suntem de foarte mulţi ani şi vom continua pe acelaşi drum. 

Doina Saiciuc: Din culisele Adunării, ce ne puteţi spune, doamna ambasador? 

Simona Miculescu: Pot să vă spun nu numai din culise, dar de pe scena Adunării Generale pentru că săptămâna aceasta sunt foarte bucuroasă că România este reprezentată la un nivel înalt de o delegaţie condusă de primul ministru al României la deschiderea celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale. New Yorkul deja a început să vibreze. Vor fi peste 140 de şefi de state şi guverne, 193 de miniştri de externe, sute şi sute de înalţi demnitari, lideri din business, celebrităţi, media, este singurul loc de pe planetă unde se adună atâta lume şi mă bucur foarte mult că România este prezentă la acest nivel şi vom fi cât se poate de prezenţi în evenimentele de ţinută care au loc în această săptămână foarte plină.  

Doina Saiciuc: Sunt sigură că există o febrilitate acolo. Sunt new-yorkezii nervoşi? 

Simona Miculescu: Sigur că new-yorkezii vor fi nervoşi, mai ales când vine preşedintele SUA pentru că în momentul acela absolut totul se blochează, dar cred că new-yorkezii ar putea să fie mândri de faptul că New Yorkul este singurul loc de pe pământ unde se întâmplă acest lucru o dată pe an. Nicăieri altundeva nu există o asemenea concentrare de putere şi de demnitari la cel mai înalt nivel cum se întâmplă aici. Deci, trecând peste disconfortul, eu cred că ei înţeleg că New Yorkul este în aceste zile capitala lumii.

Interviul în format AUDIO, difuzat în emisiunea "Apel matinal" de la Radio România Actualităţi, marţi, 23 septembrie 2014.Autor:
Doina Saiciuc
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza