Simbolurile comuniste pot fi utilizate în scopuri politice, în R. Moldova

Curtea Constituţională a declarat ilegală interzicerea utilizării simbolurile comuniste prevăzută în legea de condamnare a regimul totalitar din perioada sovietică.

Adăugat: 5 Iunie 2013
Ultima actualizare:5 Iunie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

Anterior, Curtea a cerut avizul Comisiei de la Veneţia, care a considerat interzicerea simbolurilor comuniste echivalentul unei ingerinţe în libertatea asocierii.

Legea a fost votată de către deputaţii din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană şi contestată de Partidul Comuniştilor.

Prin verdictul său, Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a raliat opiniei comune exprimate de către Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Comuniştii au salutat verdictul, iar liberalul Valeriu Munteanu, unul dintre autorii legii, a declarat ca vor fi găsite alte căi pentru ca moştenirea vitregă din fostul URSS să fie readusă la zero.

Sesizarea comuniştilor a fost analizată de patru dintre cei şase magistraţi ai Curţii.

Doi dintre ei au votat pentru neconstituţionalitate, unul  a avut o opinie separată disidentă, iar cel de-al patrulea o opinie parţial concordantă.

În particular, Curtea a reţinut că reglementarea utilizării unor simboluri, inclusiv interzicerea acestora şi contracararea promovării ideologiilor totalitare constituie apanajul parlamentului.Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza