Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, sărbătoriţi de creştinii ortodocşi şi greco- catolici

Creştinii ortodocşi şi greco- catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii spirituali ai Catedralei Patriarhale din Bucureşti.

Adăugat: 21 Mai 2017
Ultima actualizare:21 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: arhiva
trimite pe mail

Slujba hramului va fi oficiată în aer liber, pe Dealul Mitropoliei, de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române şi va fi transmisă în direct la Radio România Cultural şi Antena Satelor începând cu ora 10:00.

În România, aproape un milion 850 de mii de persoane îşi aniversează, astăzi, onomastica.

Constantin este primul împărat creştin trecut în rândul sfinţilor. A condus Imperiul Roman între anii 306 şi 337 şi a schimbat radical politica imperială faţă de creştini. În anul 312 a avut o viziune, consemnată în biografia sa: înainte de a porni la luptă împotriva rivalului său Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, iar în jurul ei scris "Cu acest semn vei învinge". Viziunea s-a împlinit. Constantin şi-a învins duşmanul la Podul Milvius din Roma şi a început să se apropie de creştinism. În anul 313 a promulgat un decret prin care a acordat creştinilor libertate de manifestare a credinţei. Se întâmpla după 250 de ani de persecuţii asupra creştinilor.

Mama lui Constantin, Sfânta Elena, s-a remarcat în istoria creştină prin găsirea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi prin construirea mai multor biserici la locurile sfinte.Autor:
Remus Rădulescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
21 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza