Sesiune parlamentară extraordinară a Parlamentului României

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, începând de astăzi, într-o sesiune parlamentară extraordinară, de la ora 15.00.

Adăugat: 8 August 2017
Ultima actualizare:8 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pe agendă se află ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută de guvern, care trebuie să treacă prin parlament pentru a putea intra în vigoare.

Este vorba despre plafonarea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, majorarea salariilor poliţiştilor, trecerea companiei ELCEN de la Ministerul Economiei în subordinea Primăriei Capitalei.

Detaliile sesiunii extraordinare au fost stabilite în şedinţa de ieri a coaliţiei de guvernare, precizează redactorul RRA.

Guvernul lucrează la proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor şi este aproape de forma finală - a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după şedinţa coaliţiei.

El a subliniat că o astfel de lege este necesară pentru scăderea nivelului de mortalitate sau de îmbolnăvire în rândul copiilor.

Un alt proiect de lege care este deja finalizat şi se află în dezbatere publică este cel referitor la parteneriatul public privat.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai anunţat că executivul va propune o lege prin care să se interzică reangajarea pensionarilor în sistemul public.  

"Odată făcută cererea de pensionare şi pensionarea efectiv făcută să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie sau în acelaşi minister sau în alte ministere. Oamenii trebuie să hotărască: ori vor să fie pensionari, ori, dacă sunt apţi de muncă, rămân la muncă", a declarat el.  

Din opoziţie, liberalii susţin că PSD este vinovat pentru inechităţile din sistemul public de pensii.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că România are nevoie de un sistem care să se bazeze pe două principii foarte simple: să fie calculate pe contributivitate, iar sistemul să asigure echitatea acestora. 

"Ei au dat legile privind pensiile speciale, care fuseseră desfiinţate. Ei au dat legea privind cumulul pensiei cu salariu în sectorul public. Ei au permis toate aceste subterfugii procedurale în calculul pensiilor speciale, mai ales la şefime, care a adus la apariţia pensiilor nesimţite", a afirmat liderul PNL. 

În ceea ce priveşte convocarea unei sesiuni extrordinare pentru aprobare ordonanţelor de urgenţă, PNL consideră că demersul coaliţiei arată lipsa oricărui plan al guvernului şi incapacitatea de a anticipa evoluţiilor din domeniile pe care trebuie să le coordoneze.
 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza