Senatul a adoptat propunerea legislativă privind retragerea decoraţiilor

Senatul a adoptat propunerea legislativă care prevede în ce condiţii pot fi retrase decoraţiile acordate de statul român.

Adăugat: 25 Martie 2014
Ultima actualizare:25 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres: Senatul României
trimite pe mail

Senatorii au adoptat marţi cu 91 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri, propunerea legislativă care identifică trei prevederi principale din Constituţie, pentru a căror încălcare , prin fapte, acţiuni sau declaraţii, se retrag decoraţiile acordate de statul român.

Astfel, dacă deţinătorii decoraţiilor aduc prin activitatea lor atingere articolului din Constituţie, care prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", acest lucru, spune iniţiatorul, constituie un atac grav la fundamentele statului român şi trebuie sancţionat ca atare.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu, care este şi iniţiatorul propunerii legislative de modificare a articolului 51 din Legea nr. 29/2000 republicată privind sistemul naţional de decoraţii al României, a propus completarea articolului amintit cu un nou alineat c), care în Comisia juridică a fost amendat astfel: "pentru fapte, declaraţii sau acţiuni prin care se încalcă prevederile art. 1, alin.1; art.3, alin. 1 sau art.13 din Constituţie".

În mod similar orice atingere adusă articolului care prevede că "teritoriul României este inalienabil" sau celui care prevede că "în România limba oficială este limba română", se constituie în tot atâtea motive pentru retragerea decoraţiilor statului român de la oricine ar aduce prejudicii acestor prevederi.

Propunerea legislativă va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza