Senatorul Olguța Vasilescu vrea demisia ministrului Vasile Blaga

Senatorul Olguţa Vasilescu cere demisia lui Vasile Blaga, movitând că statul român a pierdut orice autoritate în zonele cu populația majoritar maghiară.

Adăugat: 15 August 2010
Ultima actualizare:15 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezentă la lucrările Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, Lia Olguța Vasilescu (PSD) a cerut demisia ministrului de interne, Vasile Blaga, pentru lipsa de reacţie la arborarea de drapele şi însemne străine în România.


"Solicit demisia ministrului Vasile Blaga pentru că în această zonă, de exemplu, statul român a pierdut orice autoritate. Este inadmisibil să mergi pe stradă şi să vezi peste tot drapele maghiare şi secuieşti, inclusiv pe instituţiile publice. Nu văd nicio reacţie din partea poliţiei, nicio reacţie din partea administraţiei publice locale, nicio reacţie din partea prefectului şi mă întreb atunci de ce mai plătim un ministru al administraţiei şi internelor. Pe unde doarme domnul Blaga? Ar trebui să se trezească şi să vadă ce se întâmplă în această zonă, unde a scăpat de sub control orice autoritate a statului", a declarat Lia Olguta Vasilescu, citata de corespondentul Radio Romania.Senatorul Olguţa Vasilescu a criticat şi faptul că preşedintele Traian Băsescu a ignorat invitaţia de a participa la lucrările Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, în condiţiile în care acesta a participat la Universitatea de Vară maghiară de la Tuşnad.


"Statul i-a uitat pe românii din Covasna şi Harghita"


Senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu,  a mai declarat că statul român i-a uitat pe românii din afara graniţelor şi pe cei care trăiesc în minoritate în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.


În cadrul dezbaterilor  care au încercat să răspundă întrebărilor "Ce face statul roman şi ce fac autorităţile locale pentru românii care trăiesc în minoritate în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş", Olguţa Vasilescu a spus că preşedintele Traian Băsescu nu a dat dat dovadă de aceeaşi solicitudine ca în cazul Universităţii "Tusvanyos", neonorând invitaţia organzatorilor Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.


"Traian Băsescu s-a dus la Universitatea de la Băile Tuşnad şi a stat cu căştile pe urechi lângă unul dintre cei mai mari extremişti maghiari în viaţă, care a ajuns vicepreşedintele Parlamentului European cu voturile PDL. Din păcate, statul român i-a uitat pe românii din afara graniţelor şi pe cei de aici", a spus senatorul PSD.


Potrivit Mediafax, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Duşa, a afirmat că în ultimii 20 de ani statul român şi-a pierdut autoritatea în zonă şi că nu a făcut nimic pentru păstrarea identităţii românilor.


"Statul şi-a pierdut autoritatea în zonă şi vă avertizez că cei care vor fi eliminaţi din serviciile deconcentrate, în urma reducerilor de personal, vor fi românii", a spus deputatul Mircea Duşa.
Senatorul Lia Olguţa Vasilescu a adăugat că "pentru toate aceste probleme nu maghiarii sunt de vină, nu UDMR, ci politicienii români, pentru că acceptă toate aceste lucruri".


La rândul său, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a spus că problemele cu care se confruntă românii din Harghita şi Covasna sunt legate de obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare ca o condiţie la concursurile de ocupare a posturilor, de reprezentarea cvasi-nesemnificativă a românilor în consiliile locale şi judeţene, precum şi de excluderea denumirilor şi simbolurilor româneşti.


Lăcătuşu a mai atras atenţia asupra lipsei de reacţie a statului român, care "refuză să formuleze un punct de vedere concret referitor la demersurile organizaţiilor maghiare extremiste care cer autonomia teritorială pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc".


Invitaţii şi cursanţii prezenţi la dezbatere au mai susţinut că Legea Educaţiei, prin paragraful referitor la predarea Istoriei şi Geografiei în limba maghiară, reprezintă "o nouă metodă de epurare a românilor" din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, adoptarea acesteia fiind "un compromis făcut de PDL pentru susţinerea Guvernului".


"Predarea Istoriei şi Geografiei în limba maghiară înseamnă eliminarea din sistemul de învăţământ a unor profesori români, încă o modalitate de epurare etnică a românilor din cele trei judeţe. Observ o disoluţie a autorităţii instituţiilor statului şi o lipsă de strategie şi orientare în toate domeniile şi în ceea ce priveşte problemele naţionale?, a spus deputatul PSD de Covasna Horia Grama.


Fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a afirmat, la rândul său, că românii din judeţele Covasna şi Harghita ar trebui să fie discriminaţi pozitiv, "aşa cum se întâmplă cu maghiarii". Afirmaţiile acesteia au fost preluate şi de arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, care a concluzionat că, în absenţa unor măsuri menite să protejeze drepturile românilor din Covasna și Harghita, "se va ajunge la ştergerea identită?ii spaţiului, aşa cum a fost ştearsă şi identitatea multor români din zonă".
 Autor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza