Senatorii continuă dezbaterile privind Legea salarizării unitare

Senatul continuă, astăzi, dezbaterile privind proiectul legii salarizării unitare, care prevede majorări salariale pentru bugetari, în etape, până în anul 2022.

Adăugat: 23 Mai 2017
Ultima actualizare:23 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Biroul Permanent a decis că, dacă va fi nevoie, programul de lucru al senatorilor va fi prelungit. Potrivit documentului, cele mai mari creşteri le vor avea angajaţii din educaţie şi sănătate.

Actul normativ este susţinut de PSD, ALDE şi UDMR şi contestat de PMP, USR şi PNL.

Liberalii au solicitat retrimiterea proiectului de lege la Comisia pentru muncă, unul dintre motive fiind acela că iniţiatorii nu precizează impactul bugetar şi sursa de finanţare pentru creşterile salariale prognozate.  

Liderul de grup PNL, senatorul Mario Oprea: Oficialii Guvernului vehiculează informaţii contradictorii şi, în plus de aceasta, eliminarea art. 40 chiar în timpul şedinţei Comisiei de muncă necesită recalcularea unui impact bugetar. Mari confederaţii sindicale contestă legea, ameninţând cu grevă. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat în faţa senatorilor că proiectul de lege este corelat cu noul Cod Fiscal şi prevede o creştere medie a salariilor cu 56%.

Ministrul a explicat că legea era necesară pentru a corecta disfuncţionalităţile din sistemul public de salarizare. 

"Corectarea disfuncţionaliţăţilor salariale pe principiul "la muncă egală, salarii egale", la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor. Un capitol separat pentru funcţii comune care se aplică pentru absolut toate familiile ocupaţionale. Creşteri mai mari în baza de jos a piramidei şi uneori chiar scăderi de salarii la vârf", a explicat Vasilescu. 

Liderul de grup al UDMR, Cseke Attila, a anuntat că Uniunea susţine proiectul de lege, chiar dacă, spunea el, documentul de o asemenea complexitate nu poate mulţumi pe toată lumea.

Din partea USR, senatorul Florina Presadă declara că documentul nu rezolvă inechităţile din sistemul bugetar şi a criticat creşterile de salarii alocate primarilor şi viceprimarilor.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza