Senatorii au adoptat un proiect privind comercializarea produselor alimentare
Acesta prevede ca "obligaţie" achiziţionarea în proporţie de cel puţin 51 la sută, a produselor din categoria carne, legume şi fructe, din producţia internă.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Octombrie 2015, 14:23
Persoanele juridice autorizate să desfaşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru categoriile carne, legume şi fructe , să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51 la sută, prevede un proiect de lege adoptat marţi de senatori, informează redactorul RRA.
Prin exceptie, în lunile de iarnă, din decembrie până în februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70 la sută din oferta pentru fiecare categorie.
Senatorul PSD, Ovidiu Donţu spune că procentul de 51 este unul de început, el poate să crească odată ce depozitele alimentare vor fi funcţionale.
Cât priveşte libera circulaţie a mărfurilor, senatorul social-democrat a mai precizat că, în dialog cu Ministerul Agriculturii a fost depus amendamentul care prevede ca produsele din fiecare categorie să provină din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a UE.
Senatorul PSD, Ovidiu Donţu spune că acest act normativ are şi o componentă practică.
"Eu sunt din Bucovina. Mă doare să văd cartoful de Milişăuţi vândut de ţăranul român la poartă şi în supermarketuri să avem cartofi din toate ţările exotice. Mă doare să văd cum Avicola intră în faliment şi să vedem pui congelat din Brazilia in supermarket. Iata de ce referire la produse proaspete, referirea la lanţul alimentar scurt, ne ajută să fim şi buni români şi să reuşim să rezolvăm toate aceste lucruri care vin din trecut", a spus senatorul PSD.
Actul normativ este susţinut şi de liberali
Senatorul Marius Paşcan spune că orice ţară respectabilă favorizează producătorii interni pentru a nu risca, pe termen lung, ca aceasta să se transforme în piaţă de desfacere.
"Câtă vreme va exista garanţia aceasta asigurată de supermarketuri pentru producţia internă şi agricultorii şi fermierii vor fi stimulaţi să angajeze credite, să dezvolte producţia şi să reprezionte o garanţie a comtetiţiei cu produse care vin din afara. Pe de altă parte, reprezontă o garanţie a coerenţei în aprovizionare în supermarketuri. Este un proiect perfectibil dar, este necesar’’, a mai afirmat senatorul PNL, Marius Paşcan.
Comercianţii care nu respectă prevederile din acest act normativ vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 25 si 50 de mii de lei.
Senatul este prima Camera sesizată, precizează redactorul RRA.