Semnarea parteneriatului comercial între UE şi Canada, în pericol

Canada şi Uniunea Europeană susţin că parteneriatul comercial mai are şanse, deşi trei regiuni francofone din Belgia blochează semnarea acordului de liber-schimb.

Adăugat: 25 Octombrie 2016
Ultima actualizare:25 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este încă posibilă semnarea acordului joi, aşa cum era planificat, iar premierul Canadei şi-a reconfirmat participarea la summitul special de la Bruxelles.

Belgia a anunţat însă că nu poate semna acordul alături de celelalte state membre Uniunii, câtă vreme nu are aprobarea tuturor regiunilor federale.

România, care a renunţat la obiecţiile faţă de acord după ce a primit asigurări privind eliminarea vizelor pentru Canada, speră ca tratatul să fie semnat, chiar dacă nu în cursul acestei săptămâni.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi păstrează însă optimismului:

"Îmi permit să îmi păstrez un oarecare optimism rezervat. Sigur, pentru România este o miză suplimentară aici şi, dacă nu se va semna acordul, o să găsim căile potrivite pentru a continua discuţiile cu partea canadiană", a afirmat ieri şeful statului.

Autorităţi comunitare cred că un eşec al tratatului cu Canada ar compromite capacitatea Uniunii Europene de a încheia acorduri comerciale similare, în special pe cel în negociere cu Statele Unite.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza