Şeful SRI: Ameninţarea teroristă a crescut constant în ultimele luni

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat că în România s-a înregistrat o creştere constantă a ameninţării teroriste în ultimele luni.

Adăugat: 12 Februarie 2013
Ultima actualizare:12 Februarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Directorul SRI, George Maior
trimite pe mail

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după audierea sa de către Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului, că a menţionat, în cadrul discuţiilor cu membrii comisiei, creşterea constantă a ameninţării teroriste din ultimele luni în legătură cu teritoriul naţional.
    
"Am menţionat creşterea constantă a ameninţării teroriste din ultimele luni în legătură cu teritoriul naţional. Noi încercăm să ţinem departe de teritoriul naţional această ameninţare care a afectat deja foarte serios un stat vecin, Bulgaria, mă refer la evenimentul de la Burgas", a spus Maior.
    
Şeful SRI a precizat că un alt aspect de prioritate pe care l-a menţionat a fost legat de securitatea cibernetică a ţării, domeniu în care SRI a contracarat atacuri "extrem de dure" la adresa unor instiuţii fundamentale, una dintre acestea fiind Ministerul de Externe.
    
"Aici suntem autoritate naţională şi pot să spun că am avut posibilitatea să contracarăm atacuri extrem de dure la adresa infrastructurii critice a statului pe acest domeniu, inclusiv instituţii fundamentale în stat, precum Ministerul de Externe sau instituţii din domeniul Economiei", a spus Maior.
    
Directorul SRI a afirmat totodată şi faptul că există o tendinţă de creştere a crimei organizate transnaţionale, transfrontaliere, care s-a manifestat prin acţiuni inclusiv în centrul Bucureştiului, respectiv atacul armat de la Vitan, unde Serviciul a avut o contribuţie decisivă în identificarea făptuitorului.
    
Maior a mai spus că a menţionat şi aspecte fundamentale legate de securitatea economică, securitatea energetică, corupţia la nivel strategic, care sunt avute în vedere de misiunile Serviciului şi activitatea sa curentă.
    
El a susţinut că această creştere a ameninţării teroriste nu trebuie să îngrijoreze în mod deosebit, Serviciul menţinând gradul de alertă la albastru precaut.
    
"Nu trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit pentru că încercăm să ţinem departe de graniţele naţionale - prin măsuri, prin operaţiuni, prin decizii ale Serviciului legate de anumite persoane care călătoresc în spaţiul teritoriului naţional - să ţinem departe de graniţele naţionale această ameninţare. (...) Am putut menţine prin activitatea Servicului şi în cooperare cu alte instituţii acest grad de alertă albastru precaut şi sper să reuşim acest lucru în continuare", a spus Maior.
    
Directorul SRI a fost prezent marţi în Parlament, la Comisia pentru controlul SRI, unde a prezentat o strategie de transformare a Serviciului şi stadiului acesteia, precum şi priorităţile instituţiei pe care o conduce.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
12 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza