Şeful de la Evidenţa Populaţiei, urmărit penal

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, iar împotriva ofiţerului de poliţie a fost declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Adăugat: 6 August 2012
Ultima actualizare:7 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus, la data de 6 august, începerea urmăririi penale faţă de Constantin Manoloiu, "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal".

"Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României", informează Ministerul Public.

Chestorul Constantin este acuzat în legătură cu adresele trimise de MAI către Curtea Constituţională, în care există contradicţii. Prima comunica o cifră, a doua comunica faptul că MAI nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru cifra respectivă - cele peste 18 milioane de alegători de pe listele electorale permanente.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale, prin chestorul şef Constantin Manoloiu, a semnat o adresă transmisă Curţii Constituţionale în 1 august 2012, în care este notat faptul că în listele electorale permanente utilizate la referendum au fost înscrise un număr de 18.292.514 persoane.

A doua zi, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresă, în care face o precizare în care confirmă nereguli din bazele de date cu privire la cetăţenii români morţi sau aflaţi în străinătate, în final notând că datele pot afecta numărul total al cetăţeanilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente.

Totodată, a scris că "nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente", această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente.
    
Manoloiu: Nu-mi dau demisia, învinuirea vine şi se duce
    
La rândul său, şeful de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a declarat, la ieşirea de la sediul Parchetului instanţei supreme, că nu îşi dă demisia, că este un profesionist, iar învinuirea "nu are relevanţă, ea vine şi se duce".

"Eu sunt garantul că toate cifrele vor fi corecte", a spus chestorul şef Manoloiu.
    
Chestorul a precizat că a semnat un ordin de informare către ministru care este un politician.
    
Întrebat cum se simte în postura de învinuit, chestorul Manoloiu a spus: "Nu mă simt bine, vă daţi seama după o carieră profesională, am avut funcţii importante. Nu există nicio faptă penală. Justiţia este, ştiţi cum e".

Băsescu: Chestorul Constantin Manoloiu a minţit

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a minţit" ori înainte, ori după referendum.

"Decizia de ieri a Curţii Constituţionale a fost generată de un chestor - să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el - i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune. Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor... Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor", a spus Traian Băsescu.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
6 August 2012
Ultima actualizare:
7 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza