Şefii Parchetului General, audiaţi de CSM
Tiberiu Niţu, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru vor fi audiaţi de CSM pentru funcţiile de conducere din Parchet.
Articol de Mădălina Verman, 08 Mai 2013, 08:21
UPDATE Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, a declarat, miercuri, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii că este pregătit pentru o prestaţie foarte bună în faţa membrilor Secţiei pentru procurori.
Întrebat dacă speră într-un aviz pozitiv, Niţu a răspuns: "Da, normal".
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii îi audiază pe candidaţii la funcţiile de conducere din Parchetul General.
Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, pentru cea de prim-adjunct şi, respectiv, adjunct al acestuia, îşi vor prezenta proiectele de managament, după care vor fi intervievaţi de membrii CSM.
Proiectele procurorilor propuşi de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al justiţiei, au fost puse în dezbatere publică în perioada 10-30 aprilie, iar observaţiile transmise au fost centralizate, urmând să fie reflectate prin întrebările ce le vor fi adresate candidaţilor de către membrii CSM.
Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, ajunge pentru a doua oară în faţa CSM, care îi analizează candidatura, după ce la prima verificare a primit aviz negativ, între măsurile propuse de acesta fiind organizarea mai bună a parchetelor şi proceduri unitare de lucru.
Bogdan Licu, nominalizat la funcţia de prim-adjunct al procurorului general, propune în proiectul de management pe care-l va prezenta la CSM desfiinţarea parchetelor mici, care au activitate redusă, după ce va fi făcut un studiu detaliat.
Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general, susţine acordarea iniţiativei legislative pentru Ministerul Public şi vrea ca procurorii să poată fi delegaţi pe o perioadă determinată, fără consimţământul acestora, în raza aceleiaşi Curţi de Apel.
Joi vor fi audiate Laura Codruţa Kövesi, propusă pentru şefia DNA, Alina Bica, pentru şefia DIICOT, şi Georgiana Hosu propusă pentru funcţia de procuror-adjunct al DIICOT.
Avizul consultativ al CSM va fi înaintat Ministerului Justiţiei vineri, pentru ca, ulterior, propunerile să fie trimise preşedintelui Traian Băsescu, cel care are ultimul cuvânt în numirea procurorilor şefi.