Şefa misiunii FMI, Andrea Schaechter estimează o creştere a economiei

La conferinţa de presă de la finalul vizitei misiunii internaţionale în ţara noastră, şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a estimat o creştere a economiei ţării noastre cu 2,2 la sută, în acest an.

Adăugat: 4 Februarie 2014
Ultima actualizare:4 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Andrea Schaechter -şefa misiunii FMI în România
trimite pe mail

La conferinţa de presă care a avut loc, marţi,  la sediul BNR, şefa misiunii FMI la Bucureşti, Andrea Schaechter a făcut  un bilanţ al rezultatelor economice ale anului trecut.

Ea a precizat că în 2013 avansul pe care l-a avut România a fost de 2,8 la sută, enumerând faptul că a fost un an agricol bun dar şi exporturile, printre factorii care au determinat acest lucru.

"Se poate rezuma 2013 ca un an de recuperare pentru economia românească, în care dezechilibrele macroeconomice au fost reduse şi mai mult. PIB-ul real în 2013 este acum estimat la 2,8% - creşterea PIB - şi aceasta e cea mai mare pe care a văzut-o, de la criză, România. România a depăşit toate celelalte ţări din Uniunea Europeană în afara Lituaniei şi Letoniei. Exporturile au fost cele mai mari din ţările din Uniunea Europeană, dar şi din ţări din afara Uniunii Europene pentru produsele româneşti. Aceste fundamente puternice macroeconomice au făcut ca România să treacă mai uşor prin lucrurile dificile de pe pieţe din mai anul trecut, precum şi din nesiguranţele globale din zilele noastre", a afirmat ea.

Andrea Schaechter  s-a referit şi la discuţiile pe marginea reducerii contribuţiilor sociale cu 5 la sută pentru angajator, precizând că acestea vor fi reluate la vară, în funcţie de evoluţia veniturilor bugetare.

Ea a adăugat însă, că este necesară o analiză, astfel încât măsura să fie neutră din punct de vedere bugetar şi să nu aibă un impact asupra bugetului de pensii pe temen lung.

Despre credite

Oficialul FMI a mai spus că deşi nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar a continuat să crească de la vizita anterioară a delegaţiei, FMI nu este îngrijorat de această evoluţie pentru că Banca Naţională a României a luat măsurile necesare pentru a contracara efectele acestei creşteri.

"Creşterea creditelor neperformante a fost acoperită prin provizioanele pe care băncile le-au constituit în acest sens, la solicitarea BNR. Astfel, că nu avem motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea sistemului bancar", a afirmat  Andrea Schaechter.

Ea a adăugat că în 2014 se aşteaptă la o creştere a cererii interne, bazată pe sporirea investiţiilor în infrastructură, absorbţia fondurilor europene, dar şi o revenire a creditării, având în vedere că dobânzile la lei au coborât la nivelul celor în euro.

Şefa misiunii FMI a amintit în context, programul convenit cu Guvernul pentru a ajuta persoanele cu venituri medii să îşi restructureze creditele bancare pe o perioadă de maxim doi ani.

"Daţi-mi voie să menţionez şi propunerea guvernului care a fost anunţată ieri de a sprijini pe cei care au venituri mici sau mijlocii, dar au datorii mari, ceea ce va mai da un stimul suplimentar pentru consum pe mai departe", a spus Schaechter.

Ea a trecut la aspecte pozitive şi "cele două scheme de garantare guvernamentală, Programul Prima casă şi noua schemă de creditare pentru sprijinirea IMM-urilor,", despre care a afirmat că furnizează noi împrumuturi economiei.

"Suntem deci acum cu precauţie, dar optimişti, încrezători că în anul următor creditele vor creşte din nou" a menţionat şefa misiunii FMI în România.

Despre creşterea salariului minim şi a pensiilor

"Un al treilea set de factori care aşteptăm să contribuie la întărirea cererii interne pe mai departe include creşterea salariului minim, care a fost deja decisă, include creşterea pensiilor, care este deja prinsă în bugetul pe anul acesta şi, mai general, un sentiment de încredere mai mare care ar trebui să se răspândească prin întărirea perspectivei economice în zona euro, unde trecem de la recesiune la o creştere pozitivă în multe ţări", a mai arătat ea.

Şefa delegaţiei FMI a concluzionat că aceste măsuri ar trebui să fie privite ca "o uşurare a vieţii lor de pe urma tuturor acestor factori în 2014".


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza