Şedinţă de urgenţă la PNL

Liderii din PNL s-au întâlnit, duminică, într-o şedinţă informală, pentru stabilirea mandatului cu care merg la reuniunea USL.

Adăugat: 16 Februarie 2014
Ultima actualizare:16 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL şi Crin Antonescu, preşedintele PNL
trimite pe mail

UPDATE 3 PNL cere respectarea protocolului USL şi va merge la negocierile din cadrul Uniunii cu un "mandat de fermitate", care se referă la respectarea cu stricteţe a protocolului USL, a declarat purrătorul de cuvânt al PNL, după şedinţa de duminică seara a conducerii liberalilor.

Întrebată ce înseamnă "mandatul de fermitate", Pocora a explicat că acesta înseamnă "să nu ne abatem de la protocolul semnat şi să ducem mai departe această alianţă în forma votată de cetăţeni".

"PNL respectă USL şi îşi doreşte să facă parte din USL", a adăugat Pocora.

UPDATE 2 Unii liberali susţin că trebuie să se găsească un compromis şi USL să se păstreze, iar PNL să rămână la guvernare.

Cealaltă tabără din PNL doreşte o negociere mai puternică cu PSD şi respingerea propunerii acestuia de a se crea o nouă funcţie de vicepremier în guvern pentru Partidul Conservator

UPDATE 1 Deputatul PNL Radu Stroe a declarat, duminică, înaintea şedinţei informale a liderilor PNL, că o participare comună a PSD şi PNL la alegerile europarlamentare este "o opţiune valabilă" şi că le va care colegilor din partid să ia în calcul această variantă.

Liberalul s-a pronunţat pentru rămânerea la guvernare a PNL, afirmând că aceasta nu este numai o opţiune personală.

"Eu cred că toţi aleşii partidului vor să rămână la guvernare. Şi vârfurile, şi aleşii", a precizat Stroe.

Conducerea Partidului Naţional Liberal s-a întrunit  duminică de la ora 18:00, într-o şedinţă de urgenţă, pentru discuţii informale privind situaţia din USL.

Liberalii stabilesc o poziţie comună în vederea negocierilor cu partenerii din USL.

Întâlnirea a fost convocată de liderul partidului Crin Antonescu, iar printre cei invitaţi se află şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, alături de mai mulţi lideri de filiale din ţară şi miniştri, informează redactorul RRA, Andrei Şerban.

Decizie strategică pentru viitorul USL

Deputatul PNL Mircea Dolha, secretarul grupului parlamentar liberal şi preşedintele PNL Baia Mare, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că e convins că în şedinţa de duminică seara a conducerii PNL se va lua o decizie importantă pentru viitorul PNL şi cel al USL.

"Sunt convins că azi (n.r. duminică),  conducerea PNL va lua o decizie importantă pentru viitorul partidului, pentru liberalism, cât şi legat de viitorul USL", a spus Mircea Dolha.

Criză sau reconciliere?

Întâlnirea de duminică a liberalilor, vine după o perioadă în care USL a traversat o criză majoră, legată de remanierea guvernamentală.

Astfel, premierul a propus o variantă de structură guvernamentală cu patru vicepremieri, una dintre funcţii revenind PC.

PNL a respins ferm această variantă şi a cerut PSD să aleagă între PNL şi PC.

După o săptămână de criză în USL, premierul Victor Ponta a făcut primul primul pas spre reconciliere, iar Crin Antonescu interpretează pasul făcut de premier, într-un mod optimist.

Premierul a susţinut, în urmă cu două zile, că doreşte menţinerea USL şi în viitor, pentru că s-a dovedit cea mai eficientă formulă politică.

"Eu am ales ca şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016 formula de succes care a permis acest rezultat, şi anume USL, să o păstrăm. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL", a spus Victor Ponta.

Răspunsul partenerilor de guvernare a venit destul de repede.

Liderul PNL, Crin Antonescu, spune că interpretează optimist declaraţia premierului şi înţelege din spusele lui Victor Ponta că ar renunţa la condiţia de a impune un vicepremier conservator.

"Înţeleg din declaraţia domnului Ponta că renunţă la o asemenea condiţie, aşa o citesc eu, optimist şi atunci, evident că nu avem niciun fel de motiv să nu mergem mai departe de luni cu o nouă formulă guvernamentală", a spus Crin Antonescu.

Aşadar, ambele tabere susţin că USL nu trebuie să se rupă.

Costurile ruperii USL

Dacă USL s-ar rupe,  Crin Antonescu ar rămâne fără susţinerea alianţei la alegerile prezidenţiale, iar formaţiunea sa ar pierde zece portofolii de ministru şi conducerea instituţiilor din teritoriu.

Mai mult, trecerea în opoziţie ar însemna mai puţini bani pentru proiectele primarilor săi.

Ruperea alianţei ar crea neajunsuri şi pentru social-democraţi, care ar fi nevoiţi să guverneze ţara susţinuţi de o majoritate parlamentară fragilă.

Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza