Secţia în limba maghiară de la UMF Tg. Mureş, suspendată în instanţă

În sedinţa de vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat punerea în executare a Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Adăugat: 4 Mai 2012
Ultima actualizare:4 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit Biroului de Presă al Curţii de Apel, UMF-ul şi mai multe persoane fizice au cerut anularea HG 230/27.03.2012, însă instanţa de judecată a decis să suspende punerea ei executare, respectiv înfiinţarea noii facultăţi în limba maghiară, în cadrul UMF.

Dosarul, având ca obiect anularea HG 230/27.03.2012, a fost înregistrat în data de 10.04.2012, pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş şi are fixat ca prim termen de judecată data de 06.12.2012.

Potrivit deciziei de vineri a Curţii de Apel Târgu Mures, până la termenul din decembrie, HG 230/27.03.2012 este suspendată şi nu poate produce efecte.

Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este executorie, dar poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la pronunţare.

Menţionăm că HG nr. 230/27.03.2012 prevede înfiinţarea, în cadrul UMF Târgu Mures, a unei noi facultăţi cu patru specializări, respectiv asistenţă generală, în limbile româna şi maghiară, medicină în limba maghiară şi engleză, precum şi farmacie în limba maghiară.

Prin înfiinţarea acestei noi facultăţi, UMF Târgu Mureş nu a pierdut din structură nicio specializare acreditată, urmând să funcţioneze în continuare cu liniile de predare în limba română, maghiară şi engleză.

Ponta: Voi restabili legalitatea în cazul UMF

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat vineri că guvernul USL nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în discuţiile cu UDMR, adăugând că va restabili legalitatea în cazul UMF.

 ''Nu, condiţionări nu acceptăm de la nimeni. A fost vorba că se schimbă modul de a guverna şi una dintre schimbările fundamentale, până la urmă, de mod de guvernare este să nu accepţi condiţii inacceptabile, doar ca să ai voturi în Parlament. Nu, asta nu'', a afirmat acesta, la sediul USL.

Victor Ponta a precizat că în cazul UMF Târgu Mureş guvernul Ungureanu a încălcat principiul autonomiei universitare, însă el va restabili legalitatea.

 ''Am spus-o în moţiunea de cenzură şi în discursul meu din Parlament - ceea ce este important este respectarea principiului autonomiei universitare. Guvernul Ungureanu, la presiunea celor de la UDMR, a încălcat acest principiu, un principiu european, constituţional şi legal. Or eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face'', a dat asigurări Ponta.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
4 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza