Secretarul general NATO: Alianţa Nord-Atlantică nu doreşte o confruntare cu Rusia

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Alianţa Nord-Atlantică nu doreşte o confruntare cu Rusia, nici declanşarea unei noi curse a înarmării.

Adăugat: 1 Iunie 2016
Ultima actualizare:1 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
trimite pe mail

Aflat la Varşovia pentru pregătirea summitului NATO din iulie, Stoltenberg a spus că este nevoie de cooperare cu Moscova sau, cel puţin, de relaţii mai predictibile.

El a subliniat, însă, că aliaţii trebuie să se adapteze noului climat de securitate prin întărirea flancului estic.

La summit ar urma să se stabilească numărul exact de militari şi ţările în care vor fi cantonaţi, dar reprezentanţii Poloniei spun că o consolidare de forţe va avea loc în special în ţările baltice.

Reporterul special al RRA, la Varşovia, informează că ministrul polonez al Apărării a declarat că, după mulţi ani în care ţările din centrul şi estul Europei au ocupat o poziţie mai mult simbolică în Alianţă, ele se vor putea în curând implica direct "ca membri cu depline şi în mod real în apărărea comună".

După întâlnirile la nivel înalt ale secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, de la Varşovia, ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a mai spus că cea mai importantă misiune o vor avea trupele NATO dislocate în curând de o aşa-numit poziţie avansată permanentă.

În completarea trupelor americane, reprezentate de o brigadă dotată cu armament greu, vor mai fi deci deplasate patru grupuri militare operative, formate din batalioane cu efective suplimentate la un nivel declarat confidenţial, ce ar urma să fie dispuse în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, unităţi ce vor fi pregătite până la jumătatea lunii iunie.

Antoni Macierewicz menţionează că Polonia nu subestimează şi nici nu neglijează potenţialele pericole de pe flancul sudic al Alianţei, în acest sens, fiind dispusă să participe  la efortul de apărare comună, în condiţiile în care potenţialele riscuri sunt specifice zonei sudice, dar reprezintă, în opinia sa, un pericol similar.

Întrebat ce înseamnă pentru oficialii de la Varşovia riscul unei potenţiale agresiuni, ministrul Macierewicz a ţinut să facă  referire la o recentă declaraţie a preşedintelui Vladimir Putin, conform căreia Polonia reprezintă acum o ţintă pentru armata rusă.

Afirmaţia este tratată de oficialii polonezi ca o ameninţare directă la adresa statelor europene, dar şi o situaţie în care - mai spune ministrul polonez al apărării, ar argumenta prezenţa trupelor şi echipamentelor NATO pe noile poziţii avansate din zona baltică, potrivit reporterului RRA.Autor:
Victor Caraculacu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza