Seceta şi efectele ei asupra fermierilor, discutată în şedinţa de guvern

Din cauza secetei, care începe să se facă resimţită, fermierii se plâng că deja înregistreză pierderi şi spun că nu au bani pentru a iriga terenurile.

Adăugat: 28 Iulie 2016
Ultima actualizare:28 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ploi puţine şi temperaturi ridicate în sudul şi estul ţării este prognoza meteorologilor pentru luna august. În unele judeţe nu au mai căzut preciptaţii de mai bine de două luni, iar culturile agricole sunt deja afectate.

Fermierii încep să înregistreze pierderi şi spun că nu au bani pentru a iriga terenurile.

Porumbul şi floarea-soarelui sunt printre cele mai afectate culturi de lipsa apei din sol, anul agricol este prost, fermierii au pierderi mari din cauza secetei, iar sistemul de irigaţii este încă unul nefuncţional, a declarat pentru Radio România Actualităţi Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Proagro.

El a mai adăugat că agricultorii mici şi mijlocii vor resimţi cel mai mult efectele secetei, pentru că vor avea dificultăţi să reînceapă ciclul de producţie.

"Seceta, cel puţin în zona de sud-est a României, a afectat culturile înfiinţate în primăvara acestui an - mă refer la porumb, floarea-soarelui şi soia - şi sunt într-un grad diferit de calamitate fiecare din culturile respective. Nu vom rezolva niciodată problema unor producţii normale în fiecare an în România dacă nu vom rezolva sistemul de irigaţii", Emil Dumitru

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spunea la începutul acestei luni că este preferabil ca fermierii să primească sprijin în avans pentru irigaţii decât să se plătească despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei.

El mai adăuga atunci că sarcina de a-i ajuta pe fermieri pentru a-şi iriga culturile vine de la premierul Dacian Cioloş şi că ar fi necesare 30 de milioane de lei, pe care îi va cere de la finanţe pentru subvenţionarea energiei electrice şi umplerea cu apă a canalelor de irigaţii.

Despre combaterea secetei se va discuta astăzi la guvern, unde va avea loc o videoconferinţă cu autorităţile locale, condusă de vicepremierul Vasile Dâncu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
28 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza