Se stabilește calendarul moțiunii de cenzură

Astăzi este foarte posibil să fie convocată conducerea Parlamentului, pentru a stabili calendarul moţiunii de cenzură, după cum a anunțat președintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Adăugat: 20 Septembrie 2021
Ultima actualizare:21 Septembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului ar urma să fie convocată astăzi pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură depuse la adresa Guvernului de USR-PLUS şi AUR.

În plus, premierul este chemat în legislativ să obţină un vot de încredere pentru noul guvern format după demisia miniştrilor USR-PLUS.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spune că a cerut un punct de vedere de la Departamentul legislativ, iar astăzi este foarte posibil să fie convocată conducerea Parlamentului, pentru a stabili calendarul moţiunii de cenzură.

Anunţul liderului PNL vine după ce săptămâna trecută a trimis judecătorilor CCR un document în care neagă existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între executiv şi legislativ pe tema de mersului iniţiat de USR-PLUS şi AUR împotriva Cabinetului Cîţu.

Ludovic Orban: Guvernul ce ar vrea? Să decidă Curtea Constituţională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva unui guvern, ea nu mai poate fi dezbătută şi votată? Argumentul ăsta, că se amână moţiunea după soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, este un argument ridicol.

O poziţie similară în faţa Curţii Constituţionale este susţinută şi de preşedinta Senatului, Anca Dragu, care, în plus, îi cere premierului să vină în Parlament pentru un vot de încredere pentru noul guvern, format după demisia miniştrilor USR-PLUS.

Anca Dragu: Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii structuri, compoziţii politice a guvernului.

Dezbaterea moţiunii de cenzură este cerută insistent şi de reprezentanţii AUR, semnatari ai documentului.
Co-preşedintele partidului, George Simion: Dacă nu intră într-un plen reunit moţiunea de cenzură şi este în continuare ţinut în braţe domnul Cîţu de această nouă majoritate parlamentară, atunci intrăm în grevă parlamentară.

PSD va sta departe de disputa politică dintre PNL şi USR-PLUS, afirmă senatorul Lucian Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu: Putem să dăm acest guvern jos, vine un nou premier care va depune jurământul, iar când se va pronunţa Curtea, vom constata că domnul Cîţu este şi el premier.

Din partea UDMR vin apeluri pentru refacerea coaliţiei de dreapta până la sfârşitul anului.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Septembrie 2021
Ultima actualizare:
21 Septembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza