Se reiau discuțiile privind salariul minim pe economie în 2021

Consiliul Naţional tripartit se reuneşte mâine pentru a relua discuţiile privind salariul minim pe economie în 2021.

Adăugat: 13 Decembrie 2020
Ultima actualizare:13 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Florin Jianu, preşedintele Patronatului IMM-urilor. Sursa: Facebook
trimite pe mail

Preşedintele Patronatului IMM-urilor, Florin Jianu, a anunţat că propunerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii va fi de creştere a acestui indicator cu 70 de lei.

El spune că în acest fel se acoperă ratei inflaţiei de 2,2% şi un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, astfel că salariul minim brut ar putea creşte de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

Totuşi, aproape jumătate dintre patronii de firme din România şi-ar dori ca salariul minim brut pe economie în 2021 să rămână la nivelul din acest a. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a realizat un sondaj în rândul IMM-urilor, după ce Ministerul Muncii a propus trei scenarii de creştere a acestui indicator.

17% dintre oamenii de afaceri cred că salariul minim ar trebui să crească cu 150 de lei, de la 2230 la 2.380 de lei, în timp ce pe scenariul al doilea - majorarea cu 105 lei - doar 16,2% dintre respondenţi şi-au dat acordul. Pentru scenariul trei, în care salariul minim creşte cu 194 de lei, s-au pronunţat 17,3%.

Restul de aproape 50% dintre cei intervievaţi nu au fost de acord cu nici unul dintre cele trei scenarii.

În aceeaşi proporţie, adică jumătate dintre antreprenori, consideră că pentru 2021 salariul minim brut ar trebui să rămână la nivelul din acest an.

Dacă însă fiscalitatea pe forţa de muncă ar fi redusă, 69% dintre deţinătorii de IMM-uri spun că s-ar putea aplica măsura creşterii salariului minim brut pe economie. Impactul asupra societăţii al acestei majorări este cuantificat astfel: creşterea costului serviciilor şi produselor oferite - 48%, diminuarea profitului - 41%, iar un sfert dintre firme apreciază că ar fi nevoite să facă disponibilizări.

Peste 2.000 de oameni de afaceri au răspuns la sondajul efectuat în perioada 25 noiembrie-7 decembrie de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.Autor:
Mihaela Dumitrescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza