Se preconizează cea mai scăzută prezenţă la vot, la alegerile prezidenţiale din Franţa

Cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinţia Franţei au azi ultimele acţiuni de campanie.

Adăugat: 5 Mai 2017
Ultima actualizare:5 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un nou sondaj de opinie prezice cea mai scăzută prezenţă la vot duminică înregistrată vreodată în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale.

Centristul Emmanuel Macron, cotat drept favorit, a anunţat azi într-un interviu că a ales deja un prim-ministru, fără însă să-i dezvăluie numele.

Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte, i-a dezvăluit mai demult preferinţa pentru un fost adversar din primul tur, care-i împărtăşeşte ideile antieuropene.

Ambii finalişti la prezidenţiale sunt în afara celor două forţe politice, republicană şi socialistă, care s-a rotit la putere în istoria recentă.

 75% dintre cei peste 47 de milioane de francezi cu drept de vot intenţionează să se prezinte duminică la urne, însă 25% vor sta acasă, sunt datele unui sondaj de opinie comandat de France Info, platforma audio-video şi online a Raioului şi Televiziunii publice franceze, şi publicat azi-dimineaţă, precizează trimisul Radio România Actualităţi, Daniela Coman, la Paris.  

Astfel, prezenţa ar fi mai mică decât în primul tur, când au votat aproape 78% dintre alegători.

Cei mai mulţi dintre cei care refuză să facă o alegere între candidatul independent Emmanuel Macron şi reprezentanta dreptei naţionaliste Marine Le Pen sunt simpatizanţii partidelor de stânga.

Cât priveşte intenţiile de vot, Emmanuel Macron este în continuare favorit cu 62% din opţiuni, în uşoară creştere, în timp ce adversara sa Marine Le Pen atrage doar 38%.

În paralel, se înmulţesc acţiunile civice împotriva candidatei considerate extremistă.

După concertul de aseară, care a adunat câteva mii de oameni în centrul Parisului împotriva rasismului şi a extremismului, azi-dimineaţă organizaţia ecologistă Greenpeace a arborat un bener pe Turnul Eiffel pe care scrie "Liberté, égalité, fraternité #Resist", un mesaj care atrage atenţia asupra proiectului naţionalist şi autoritarist al lui Marine Le Pen.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Daniela Coman
Adăugat:
5 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza