Scumpirea curentului "nu ar fi un capăt de ţară"

O eventuală majorare a tarifului la energie cu 5% la sfârşitul lunii viitoare nu ar avea un impact major asupra facturii plătite de consumatorul final, consideră preşedintele ANRE.

Adăugat: 30 Mai 2012
Ultima actualizare:30 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Scumpirea curentului nu ar fi un capăt de ţară, crede vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Petru Lificiu, care apreciază că o eventuală majorare a tarifului cu 5% la sfârşitul lunii viitoare nu ar avea un impact major asupra facturii plătite de consumatorul final.

El a comentat astfel, fără să şi confirme, informaţiile din presă potrivit cărora Guvernul Ponta a păstrat în memorandumul cu FMI obligaţia de a scumpi în acest an energia electrică atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru cei casnici.

Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut guvernului să liberalizeze piaţa, pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.

O majorare cu 5% "nu afectează niciun consumator"

Vicepreşedintele ANRE, Petre Lificiu, nu a putut să confirme, dar nici nu a infirmat o posibilă creştere a preţului energiei electrice în luna iunie şi nici în altă perioadă a anului în curs.

El a sugerat însă că o majorare de 5%, care este exact valoarea ce apare în memorandumul încheiat de guvern la ultima întâlnire cu FMI, nu ar avea un impact major asupra consumatorului casnic.

"O creştere de tarif, să zicem cu 5%, nu afectează niciun consumator, oricât ar fi şi acela de sărac. Până la urmă, 5% din tarif sau din factura de energie la sfârşit de lună înseamnă să nu uităm becul aprins în baie când plecăm la serviciu sau să citim la veioză în loc să citim la lampa din tavan", a spus Lificiu.

Companiile "forţează" o majorare de preţuri

La nivelul ANRE se analizează în acest moment costurile şi veniturile în urma unei posibile majorări, mai spune Petre Lificiu.

Companiile de utilităţi cer constant, încă de anul trecut, recunoaşterea costurilor pe care le au cu distribuţia energiei, mai ales după iarna grea, în care s-au înregistrat recorduri ale consumului de curent electric.

Aceştia mai reclamă că nu realizează suficiente câştiguri pentru a putea face investiţii în dezvoltarea reţelelor electrice, ceea ce - complectează vicepreşedintele ANRE - poate altera siguranţa naţională.

În plus, în sistemul energetic sunt integrate în fiecare an cantităţi tot mai mari de energie regenerabilă, mai scumpă decât cea convenţională, mai ales că este subvenţionată de stat prin schema de ajutor al certificatelor verzi.

Energia verde o scumpeşte pe cea tradiţională

Compania EON, distribuitor şi furnizor al energiei electrice în partea de nord a ţării, a anunţat că impactul certificatelor verzi asupra preţului final plătit de consumator la energia electrică anul acesta ar putea fi de 8%.

Surse din sector spun totuşi că această valoare nu va fi adăugată peste cea de 5% despre care vorbeam anterior, ci intregrată de aceasta.

Reamintim că cinci din filialele de distribuţie a energiei electrice din România sunt deţinute de companii private, prin privatizarea ELECTRICA, din 2004, care mai deţine în acest moment doar trei filiale de distribuţie, ce acoperă zona Transilvaniei şi partea de nord a Munteniei.

Potrivit ultimelor informaţii apărute în presă, preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

Totodată, autorităţile române trebuie să aplice şi calendarul eliminării preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici începând din 2013 până în 2017.
 Autor:
Roxana Dumitrescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza