Scrutin crucial pentru UE. Franţa îşi alege preşedintele

Francezii îşi aleg azi preşedintele între candidatul de centru Emmanuel Macron şi reprezentanta dreptei extreme, Marine Le Pen, care se confruntă în turul decisiv.

Adăugat: 7 Mai 2017
Ultima actualizare:7 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidaţii la Preşedinţia Franţei
trimite pe mail

În Franţa continentală urnele se deschid la ora 9.00, dar francezii din teritoriile de peste mări au votat de ieri.

La fel ca la turul întâi, în unele zone, în special la Montréal, în Canada, alegătorii au făcut cozi lungi pentru a putea vota.

Scutinul, considerat crucial, nu numai pentru Franţa, ci şi pentru Uniunea Europeană, se desfăşoară în condiţiile unor măsuri de securitate excepţionale, după cum relateaza trimisul RRA la Paris, Daniela Coman.

Este prima dată când alegerile prezidenţiale se desfăşoară sub restricţiile stării de urgenţă, impuse în Franţa după atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015.

50.000 de poliţişti şi jandarmi sunt desfăşuraţi în plus astăzi pentru o supraveghere întărită a secţiilor de votare şi intervenţie rapidă în caz de incident.

Toate obiectivele care au legătură cu scrutinul vor fi, de asemenea, supravegheate video.

La Paris, 12.000 de poliţişti şi militari formează dispozitivul de securitate pentru turul doi.

Aceştia vor avea o misiune şi mai importantă decât cei din provincie, date fiind manifestaţiile de sărbătorire a victoriei câştigătorului, care se ţin în mod tradiţional în aer liber.

Candidatul independent de centru, Emmanuel Macron, pe care toate sondajele din campania pentru turul doi l-au dat învingător indubitabil, îşi aşteaptă susţinătorii diseară, după anunţarea rezultatelor, în Piaţa Arcului de la Carusel, în imediata apropiere a Muzeului Luvru, în centrul Parisului.

Organizaţia Statul Islamic le-a cerut partizanilor săi, într-un apel publicat pe un site în limba franceză, să atace birourile de votare.

Tensiunea este în creştere, după ce ieri poliţia a anunţat arestarea unui fost militar convertit la islam, aflat de mai mult timp sub urmărire.

În maşina lui au fost găsite mai multe elemente de propagandă islamistă şi o armă de asalt, iar poliţia îl cercetează pentru a vedea dacă el punea la cale un atentat, iar acest caz vine după ce, cu două zile înainte de primul tur, un poliţist a fost ucis de un atacator înarmat pe Bulevardul Champs-Élysées.

La ora 13:00 ora României vom avea deja prima comunicare a Ministerului de Interne privind participarea la vot, precizează corespondenta RRA la Paris.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
7 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza