Scriitorul Norman Manea, preşedinte de onoare al Târgului de Carte "Gaudeamus" Radio România

RRA: "Apel Matinal" - Invitat: scriitorul Norman Manea, preşedintele de onoare al Târgului de Carte "Gaudeamus" Radio România.

Adăugat: 16 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:16 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ediţia cu numărul 27 a Târgului "Gaudeamus" Radio România se va desfăşura exclusiv online în acest an, din motive mai mult decât evidente - pandemia.

Târgul începe astăzi şi are loc până în 22 noiembrie pe platforma gaudeamus.ro.

Evenimentul este organizat de noi, cei de la Radio România, în parteneriat cu elefant.ro, iar Mihaela Helmis a stat de vorbă cu scriitorul Norman Manea, preşedintele de onoare al ediţiei din acest an.

Reporter (Mihaela Helmis): Nu ştiu, domnule Norman Manea - mulţumindu-vă pentru onoarea de a fi preşedinte de onoare al acestei ediţii atât de speciale a Târgului "Gaudeamus", online - dacă v-aţi gândit în urmă cu 10 ani în ce ipostază vă veţi afla. Oare aţi fi intenţionat, dacă vremea era alta şi vremurile altele, să fiţi în persoană - cum se spune - la Bucureşti, la această ediţie?

Norman Manea: Nu prea mi-am făcut planuri de viitor de la un anumit punct, pentru că viaţa a tăbărât pe mine cu surprizele ei, şi atunci am aşteptat curgerea timpului fără să-mi fac multe planuri.

Reporter: Şi atunci, această depărtare care apropie, sau apropiere la distanţă, iată, v-a adus totuşi în aceastăi ipostază, care până la urmă vorbeşte despre dorinţa de a nu abdica de la cultură. Dar pe dvs vă găseşte, ca pe noi toţi, într-o nouă formă de exil.

Norman Manea: Da. E un exil planetar, în care toată lumea e prinsă fără scăpare, sau poate cu o scăpare temporară. E o surpriză, un şoc, un cataclism, care, după cum vedeţi - şi noi, aici în America, vedem şi mai puternic -, nu mai are ezitări. Eu sunt aici exilat în propria mea vârstă şi în această situaţie neobişnuită şi seminebunească.

Reporter: Şi atunci, gestul acesta, sau dorinţa de a păstra continuitatea şi de a nu renunţa la un eveniment cu o asemenea tradiţie, cum vi se pare? Atunci când aţi acceptat să fiţi preşedinte de onoare, sigur aţi avut un gând.

Norman Manea: Mi s-a părut un act eroic cultural, într-o vreme în care totul se zgâlţâie şi uneori se şi prăbuşeşte. Cultura, cum ştiţi, fără îndoială, nu este absolut necesară decât în măsura în care oamenii o reclamă. Această iniţiativă vine de la oameni, de la oameni din România de data asta, şi este, cum am spus, un soi de eroism cultural. Ea ar trebui să redea încrederea celor care participă - şi chiar şi celor care doar aud de el - într-o reînviere, într-o lume normală.

Reporter: Cu ochii la cei peste 100 de participanţi şi cele peste 100 de lansări online sau live, dar pe reţele de socializare, am sentimentul unei normalităţi care, altfel, dându-se peste cap, aşa, ca Făt Frumos, nu se lasă cotropită. Este un sentiment stenic. Aş spera să nu fie deloc un fel de zbatere de peşte pe uscat.

Norman Manea: Este, fără îndoială, un sentiment stenic. Nu ştiu cât va dura această minune pe care încercaţi să o organizaţi, dar oricum a fost o surpriză încurajatoare, optimistă, vitalizantă. Mi s-a părut o iniţiativă de mare probitate şi de mare curaj.

Reporter: Ne vorbiţi despre exil în propria vârstă, dar, de fapt, cred, sunteţi în continuare dator, vă sunteţi dator cu ceea ce înseamnă - ştiu, pentru că nu aţi lipsit la ultimele întâlniri culturale din ţară, festivaluri de literatură. Mă refer la o nouă carte pe care o scrieţi. Pe când să o aşteptăm? Ce înseamnă ea? Poate la ediţia viitoare a Gaudeamusului să o şi vedem?

Norman Manea: Dacă eu mai exist, dacă supravieţuiesc, nu numai acestui cataclism, ci şi neajunsurilor vârstei, sper că volumul va fi gata. Editorul meu român, care ar urma să publice primul versiunea românească, mi-a promis că va acţiona eficient şi rapid. Deci, urmează ca eu să pot să termin volumul. Sunt foarte avansat în momentul acesta şi o să vedem. Trebuie să avem încredere în /..../.

Reporter: E interesant mesajul acesta. Aveţi şi un titlu definitiv sau măcar de lucru pentru carte?

Norman Manea: Am un titlu provizoriu, pe care n-ar fi bine să-l dezvălui, dar cred că o să o fac, totuşi. Titlul provizoriu ar fi "Umbra exilată".

Reporter: O temă pe care o cunoaştem aproape din fiecare dintre scrierile dumneavoastră. Şi atunci cu atât mai mult aşteptăm aceste nouă faţete pe care sigur le vom descoperi acolo. Cu bucuria şi cu mulţumirea de a vă şti preşedinte de onoare al acestei noi ediţii online, atipice, sub semnul unei anume incertitudini, a Târgului Internaţional "Gaudeamus". Vă mulţumim!

Norman Manea: Şi eu vă mulţumesc!

Transcriere text: Agenția de presă RADOR a Societății Române de RadiodifuziuneAutor:
Mihaela Helmis
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza