Schimb de scrisori preşedinte - premier. Preşedintele cere modificarea Codului penal

În timp ce preşedintele Traian Băsescu îi cere premierului să modifice unele dispoziţii din Codul penal, premierul răspunde că preşedintele "trebuie să-şi asume promulgarea Codurilor".

Adăugat: 30 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu
trimite pe mail

Preşedintele i-a cerut, în scris, premierului Victor Ponta să adopte o ordonanţă de urgenţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

"Având în vedere faptul că în data de 1 februarie 2014 vor intra în vigoare Codul penal şi Codul de procedură penală şi ţinând cont de faptul că în ultima şedinţă de Guvern nu aţi dat curs solicitărilor formulate de către instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii corupţiei precum şi a criminalităţii organizate, privind necesitatea modificării dispoziţiilor legale din Codul de procedură penală privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, mă văd nevoit să vă solicit, în conformitate cu art. 80 alin. 2 din Constituţie, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ce să asigure un cadru legislativ care să permită instrumentarea cauzelor penale, prin aceste mijloace de probaţiune, premergător începerii urmării penale", se arată în scrisoarea adresată de şeful statului premierului.

Totodată, preşedintele îi atrage atenţia primului ministru că "în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probaţiunea în cauzele penale referitoare la fraude fiscale, corupţie, trafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri, etc, ceea ce ar slăbi consistent capacitatea statului român de a apăra interesele cetăţenilor şi de a lupta pentru diminuarea fenomenului infracţional".

Ponta răspunde: Preşedintele să-şi asume răspunderea pentru Coduri

Premierul i-a răspuns tot în scris preşedintelui, solicitându-i să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două coduri, adoptate în 2009 prin angajarea răspunderii în Parlament de către Guvernul Boc.

"Codul Penal a fost adoptat la data de 22.06.2009 prin asumarea răspunderii Guvernului Emil Boc şi a fost promulgat de dvs. la data de 17.07.2009. Codul de Procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor (cameră decizională) la data de 22.06.2010 şi promulgat de dumneavoastră la data de 29.06.2010. Intrarea în vigoare la 01.02.2014 a celor două Coduri reprezintă un obiectiv menţionat în Raportul MCV. Urmează ca după dezbaterea care a avut loc astăzi, 30 ianuarie 2014, în cadrul CSM, ministrul Justiţiei să prezinte Guvernului propunerile de modificare a legislaţiei", îi răspunde Victor Ponta lui Traian Băsescu.

Cât priveşte pericolul invocat de şeful statului ca în lipsa modificărilor Codului să fie afectată probaţiunea în anumite cauze penale, premierul îi solicită preşedintelui să îşi asume public faptul că a promulgat legea în această formă.

Traian Băsescu: Victor Ponta, emblema corupţiei

Traian Băsescu a făcut şi o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a cerut modificarea dispoziţiilor din noile coduri privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

Preşedintele a avertizat că în forma actuală noile coduri ar oferi o portiţă de scăpare corupţilor.  

"O spun în modul cel mai serios şi cu toată responsabilitatea: dacă primul-ministru nu-şi asumă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei", a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Articolul 140  vizează utilizarea mijloacelor tehnice înainte de punerea sub urmărire penală a unei persoane.

DNA şi CSM solicită modificări la noile Coduri

Direcţia Naţională Anticorupţie a avertizat că prin intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noilor coduri există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată.

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat un act normativ care să facă modificări considerate necesare la noile coduri - penal şi de procedură penală.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza