Scandalul steagurilor Ţinutului Secuiesc ajunge la Comisia Europeană

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a declarat că europarlamentarii PSD vor solicita Comisiei Europene şi Consiliului European să prezinte un punct de vedere legat de scandalul diplomatic, iscat pe tema arborării steagurilor Ţinutului Secuiesc.

Adăugat: 7 Februarie 2013
Ultima actualizare:7 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a afirmat, joi, că scandalui diplomatic dintre Ungaria şi România, legat de arborarea steagurilor Ţinutului Secuiesc în Ungaria este unul "apărut peste noapte" şi "umflat artificial".

El a adăugat că declaraţiile pe această temă făcute de secretarul de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth sunt "iresponsabile" şi "primitive din punct de vedere politic şi european".

De asemenea, a menţionat că reacţia MAE român pe acest subiect a fost fermă şi corectă, spre deosebire de anii trecuţi, când autorităţile române erau lipsite de reacţie în faţa "abuzurilor" venite din partea Ungariei.

"Vă aduc aminte că în anii trecuţi trebuia să găsim artificii ca să luăm atitudine, nici MAE român, premierul, preşedintele nu luau atitudine în faţa abuzurilor vecinilor. (...) Poziţia MAE e corectă, fermă. E de salutat şi e prima după foarte mulţi ani în care PDL închidea ochii, iar Traian Băsescu prefera să fie prieten cu Viktor Orban, în loc să ia atitudine", a spus Ivan.

El a mai spus că Guvernul lui Viktor Orban e în dificultate, în condiţiile în care economia Ungariei nu funcţionează foarte bine, iar anul viitor sunt alegeri şi a acuzat faptul că astfel de mesaje, pe care le-a catalogat ca fiind "populiste", sunt menite să prevină "picajul electoral".

"Îi înţelegem, avem compasiune, dar pe termen lung sunt mai importante relaţiile de bună vecinătate dintre state. Eu cred că trebuie să luăm cu oarecare rezervă declaraţia secretarului de stat din MAE ungar, sunt iresponsabile, primitive din punct de vedere politic. În Europa de azi e greu să vorbeşti de subiecte abordate de acest secretar de stat. Nu sunt declaraţii serioase. În Parlamentul European avem sprijinul grupului socialiştilor şi democraţilor şi vom lua atitudine. Vom trimite o solicitare CE şi să prezinte un punct de vedere, şi Consiliului. Mai mult decât atât, să facem din ţânţar armăsar, e prea mult", a spus Ivan.

Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.

Răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe fără legătură cu acest subiect, Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani.

Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el.

Martonyi: Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei privind arborarea steagului Ţinutului Secuiesc

În ceea ce priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, Martonyi a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.

"Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.

Martonyi a declarat, de asemenea, că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii de joi.

El a afirmat că situaţia trebuie gestionată cu calm, nu în atmosfera în care este ea prezentată de presa din România.

Este foarte important "să nu începem lupta steagului", a declarat ministrul ungar. În ultimele câteva luni, i s-a transmis României că relaţiile bune şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări ar putea fi puse în pericol, a adăugat el. În timp ce răspunsul a fost deseori că nu există motive de îngrijorare, măsurile româneşti pe tema steagului secuiesc "aparţin categoriei gesturilor negative". El a declarat că dreptul unei comunităţi de a afişa un simbol este în prezent un "minim european".

Joi dimineaţă, secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth a declarat că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a simbolurilor etnice, adăugând că detalii vor fi anunţate în cursul zilei.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
7 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza