Scandalul steagurilor ia amploare. Ungaria "pregăteşte măsuri diplomatice"

Secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Zsolt Nemeth, a afirmat că "Ungaria pregăteşte măsuri diplomatice", pe fondul tensiunilor apărute în problema steagului Ţinutului Secuiesc.

Adăugat: 7 Februarie 2013
Ultima actualizare:7 Februarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: eu2011.hu
trimite pe mail

Ungaria pregăteşte unele demersuri diplomatice, în contextul tensiunilor apărute după arborarea aşa-zisului drapel secuiesc pe clădirile unor instituţii publice din România şi a adăugat că partea ungară este pregătită pentru găsirea unei soluţii pentru această situaţie, pe calea dialogului, transmite corespondentul Radio România în Ungaria, Emil Groza.

Declaraţia a fost făcută, joi,  de către secretarul de stat în ministerul ungar de externe, Zsolt Nemeth la postul public de radio Kossuth .

Oficialul ungar nu a dat detalii despre aceste demersuri diplomatice care urmează să fie anunţate.

Zsolt Nemeth a mai adăugat că în opinia sa şi a politicienilor maghiari din Transilvania, nu există impedimente legale în cazul amplasării drapelului secuiesc pe clădirile unor instituţii publice din România.

"Războiul steagurilor", inacceptabil

România cere autorităţilor ungare să oprească iniţiativele de genul celei privind arborarea aşa-zisului "drapel secuiesc" pe primăriile din Ungaria, în semn de solidaritate cu etnicii maghiari din Transilvania şi pentru susţinerea aspiraţiilor la autonomie.

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc.

Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Ambasadorul Ungariei, convocat la Minsiterul Afacerilor Externe

Aambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost convocat de urgenţă, miercuri, la Ministerul de Externe, iar secretarul de stat George Ciamba i-a comunicat că termeni de genul "agresiuni simbolice" sau "războiul steagurilor" sunt inacceptabili.

Verdictul autorităţilor române a fost clar: declaraţiile oficialului ungar contravin parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria, iar Bucureştiul nu acceptă astfel de interferenţe, care contravin Constituţiei României, informează redactorul RRA, Carmen Gavrilă.

Dar ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, consideră că arborarea de simboluri identitare de către o minoritate este un act firesc.

Ambasadorul Ungariei a declarat că nu este vorba nici de un scandal diplomatic şi nici de vreo capcană întinsă de Ungaria României. 

"Eu nu cred ca un om normal din România poate să-şi închipuiască că Ţinutul Secuiesc, care este în inima României, poate fi separat de... ţară. Este o prostie. În ceea ce priveşte autonomia, este un drept şi o formulă normală din Europa, deci nu cred că sensibilitatea românilor este fondată  în acest lucru", a spus Oszkar Fuzes.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza