Scandal pe statutul parlamentarilor

După discuţii aprinse şi neînţelegeri chiar în interiorul USL, statutul parlamentarilor se reîntoarce în Comisia de specialitate.

Adăugat: 7 Februarie 2013
Ultima actualizare:13 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentarii au decis reîntoarcerea statutului senatorilor şi al deputaţilor la comisia de specialitate, pentru o săptămână, după ce dezbaterile din plenul comun au fost marcate de dispute chiar în cadrul USL.

De asemenea, Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor trebui să dea un aviz pe Statut.

Neînţelegerile au plecat de la prevederea potrivit căreia "parlamentarul care nu face contestaţie la o decizie a ANI în termenul prevăzut de lege îşi pierde mandatul".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, califică această măsură drept inacceptabilă pentru că poate duce la încetarea mandatului parlamentarului vizat din mai multe motive care nu ţin de cel în cauză.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, consideră normale şi constructive dezbaterile din Parlament. 

"Am susţinut şi am votat punctul de vedere exprimat de către Tudor Chiuariu şi Puiu Haşotti în numele parlamentarilor liberali şi cred că soluţia de prelungire cu o săptămână sau de retrimitere la comisie este una foarte corectă. Se întâmplă pe parcursul unei dezbateri parlamentare pe diferite subiecte să existe astfel de diferenţe în interiorul unei coaliţii, sau să existe coincidenţă de puncte de vedere a unei părţi din putere cu opoziţia sau cu o parte din opoziţie", a spus Crin Antonescu. 

După ce democrat-liberalii susţineau miercuri seară că vor vota statutul în forma modificată de comisie, joi o altă parte a opoziţiei, PPDD, s-a opus în plen legiferării.  

"Şi astăzi, ca întotdeauna, am spus un lucru: 588 de cetăţeni români nu pot fi de rangul întâi, iar diferenţa până la vreo 20 de milioane, câţi mai suntem, de rangul doi. Încă o dată vă rog, domnilor, doamnelor şi domnilor colegi, astăzi trebuie să abdicăm de la toate privilegiile şi toate incompatibilităţile. Haideţi să fim corecţi cu cei care ne-au trimis aici, adică cu românii", a spus deputatul PPDD, Vasile Nistor.

Reexaminarea a fost votată cu votul majorităţii după o pauză de consultări cerută de toate grupurile parlamentare, transmite redactorul RRA Mihaela Dragomir.

Articolul care a creat tensiuni

Pauza de consultări a fost solicitată de către liderul grupului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, ca urmare a faptului că discuţiile din plen s-au blocat în momentul în care a fost supus la vot amendamentul formulat în Comisia pentru Statut, potrivit căruia mandatul unui parlamentar aflat în stare de incompatibilitate încetează, inclusiv, "la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a constatat incompatibilitatea", amendament care în opinia comisiei de specialitate ar rezolva "situaţia în care deputatul sau senatorul nu contestă raportul fiind de acord cu el". 

Amendamentul prevedea modificarea articolului 7, alineat 2 prin introducerea unei noi litere d).

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a afirmat că democrat-liberalii nu sunt de acord cu retrimiterea la comisie a Statutului întrucât "textul este satisfăcător, iar aceste întârzieri sunt pentru ca ceilalţi să ajungă la un acord' 'Dar noi (PDL - n.r.) suntem lămuriţi şi am vrea să votăm azi", a spus Rădulescu.

"Faptul că, şi o zic cu tot respectul, că CE şi raportul MCV spun ceva nu înseamnă că noi trebuie să fim orbi, muţi şi surzi şi nu înseamnă că Bruxellesul a devenit un nou Istanbul şi România un nou paşalâc. Eu consider că este de dorit o pauză de consultări", a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, în momentul în care a solicitat pauza de consultări.

Senatorii şi deputaţii au votat retrimiterea Statutului aleşilor la comisia de specialitate pentru raport şi la cele juridice pentru aviz cu 364 de voturi pentru şi 43 voturi împotrivăAutor:
Mihaela Dragomir
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Februarie 2013
Ultima actualizare:
13 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza