Scandal diplomatic de proporţii. MAE a retras paşaportul de serviciu al lui Cernea

Patru parlamentari români au comis o gafă diplomatică de proporţii după ce au mers într-o delegaţie în Taiwan. Statul român recunoaşte însă doar Republica Populară China, gestul riscând să afecteze grav relaţiile Bucureştiului cu Beijingul.

Adăugat: 8 August 2013
Ultima actualizare:8 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputatul Remus Cernea a rămas fără paşaport de serviciu, după ce a participat, împreună cu deputaţii PSD Ninel Peia şi Ovidiu Iane, precum şi cu democrat-liberalul Costică Canacheu, la o vizită în Taiwan pentru a discuta despre relaţiile cu ţara noastră, în condiţiile în care România recunoaşte doar Republica Populară China, gestul riscând să afecteze grav relaţiile Bucureştiului cu Beijingul.

Se pare că MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru.
    
Parlamentarii au însă dreptul la paşaport diplomatic.

Ministerul Român de Externe a transmis un comunicat de presă prin care dezavuează vizita unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă.
    
În document, MAE  reafirmă poziţia României privind respectarea principiului "o unică Chină" ("one China policy") şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.
    
"Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu  R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", se arată în comunicat.
    
MAE menţionează că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.
    
"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor şi PSD "se delimitează" de deplasarea deputaţilor în Taiwan
    
Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că "se delimitează" de deplasarea unor deputaţi în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial, că nu a suportat cheltuielile şi reafirmând totodată "relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie" cu China.

"Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români", se arată în comunicat.
    
Forul legislativ punctează că se delimitează de acţiunea deputaţilor care au vizitat Taiwanul.  
    
"Camera Deputaţilor nu are niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan şi subliniază că opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe. Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză", afirmă sursa citată.

Presa a relatat că patru deputaţi, respectiv independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu au fost în Taipei zilele acestea.

Remus Cernea a publicat pe o reţea de socializare mai multe poze din Taiwan în care apăreau şi colegii săi.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza