Scade preţul reglementat al gazelor

Preţul reglementat al gazelor, plătit de populaţie, va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Adăugat: 27 Aprilie 2016
Ultima actualizare:27 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: arhiva foto: Nicolae Havrileţ
trimite pe mail

Prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului petrolier, Havrileţ a mai spus că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală.

"Chiar astăzi avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2-3%. Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum", a anunţat Havrileţ.

Piaţa a ajuns în situația în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, iar asta trebuie să ducă la liberalizarea totală, a adăugat şeful ANRE.

Totodată, directorul general al E.ON Energie România a apreciat că preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge, în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an, mai mic decât cel de producţie internă.

Conform contractelor pe care le are E.ON Energie România, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone - a mai spus directorul companiei.Autor:
Arina Petrovici
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza