Şase din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus

Şase din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, însă doar un sfert dintre români ar fi dispuşi să facă acest lucru cât mai repede, arată un studiu IRES.

Adăugat: 27 Decembrie 2020
Ultima actualizare:27 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

O treime din populaţia ţării nu s-ar vaccina, iar principalul motiv ar fi lipsa de încredere în vaccin sau în sistemul medical. 15% dintre oameni cred că virusul nu este periculos sau că imunitatea lor este puternică, în timp ce 13% dintre participanţii la studiul realizat între 11 şi 14 decembrie, pe un eşantion de 1.145 de persoane, spun că le este teamă de reacţiile adverse.

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care nu sunt convinşi de necesitatea vaccinării anti-COVID-19 să se adreseze medicilor pentru a primi răspunsuri avizate. În prezent sunt foarte puţine contraindicaţii.

Aproape 1,5 milioane de oameni din lumea întreagă au fost vaccinaţi până acum cu vaccinul care va fi folosit şi în România.

Dintre toţi aceşti oameni doar câţiva au avut reacţii adverse grave, cum ar fi şocul anafilactic, şi care au avut nevoie de monitorizare medicală.

Orice medicament poate avea şi efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave, susţine Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.

În prospectul vaccinului Pfizer BioNTech se menţionează că anafilaxia şi hipersensibilitatea pot apărea după administrarea serului cu o frecvenţă necunoscută, care nu poate fi estimată din datele deţinute.

Cel mai frecvent pot apărea însă dureri de cap, de muşchi, o durere la nivelul înţepăturii însoţită de căldură şi roşeaţa, posibil frisoane şi greaţă.

Acelaşi tip de reacţie adverse frecvente se pot întâlni, de exemplu, şi în cazul administrării vaccinului antigripal pe care mulţi dintre noi îl fac anual.

Oricum, pentru a preîntâmpina producerea unor reacţii de tip anafilactic, persoana vaccinată va rămâne sub monitorizare medicală cel puţin 15 minute după administrarea dozei de ser.

Dacă o persoană dezvoltă o reacţie anafilactică după prima doză de vaccin anticoronavirus, producătorul recomandă ca aceea de a doua doză să nu mai fie făcută.

Studiile efectuate arată că un prim grad de protecţie împotriva noului coronavirus se obţine la 14 zile de la administrarea primei doze, iar beneficiile, maxim la o săptămână după injectarea celei de-a doua doze.

Aceasta se face la 21 de zile de la imunizarea iniţială.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza