Sărbătorile Pascale vor aduce pentru români şi "Prima Casă"

Persoanele interesate de noua variantă a programului "Prima Casă" vor putea să meargă la bănci pentru a contracta credite după sărbătorile de Paşte - a anunţat premierul Emil Boc după întâlnirea cu conducerea Fondului Naţional de Garantare.Foto:guv.ro

Adăugat: 1 Aprilie 2011
Ultima actualizare:1 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Emil Boc a discutat, vineri, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare despre funcţionarea programului "Prima Casă".

 

 

 

Au fost analizate modificările adoptate miercuri de guvern care, potrivit primului-ministru, vor duce la dublarea numărului beneficiarilor.

 

 

 

El a mai spus că împărţirea riscurilor între bănci şi stat nu va afecta contractele de credit în derulare.

 

 


"Alte 40.000 de familii vor putea beneficia de garanţii guvernamentale în cadrul programului "Prima Casă" cu un avans de 5% din preţ, cu împărţirea riscului garanţiei între stat şi bancă şi, cu alte cuvinte, să-i ajutăm pe români în această perioadă mai grea să-şi poată cumpăra mai uşor o casă. Nu se modifică nivelul dobânzilor prevăzut în vechea ordonanţă de urgenţă. Aceasta este condiţia pe care am pus-o, pentru că dorim să menţinem la aceleaşi costuri, din perspectiva noastră, a guvernului, programul "Prima Casă", a susţinut premierul.

 

 

 

Astfel, ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, care prevede împărţirea garanţiilor între stat şi bănci, va fi publicată luni în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 15 zile Ministerul Finanţelor să finalizeze normele de aplicare.

 

 

 

Emil Boc a precizat că până în acest moment, neoficial, două sau trei bănci şi-au anunţat intenţia de a intra în noua formă a programului şi a dat asigurări că plafonul maximal al dobânzii nu va fi modificat.

 

 

 

El a precizat că Fondul Naţional de Garantare trebuie să încheie un protocol adiţional cu băncile interesate în derularea acestui program social.

 

 

 

"Fondul urmează să încheie un protocol adiţional cu fiecare bancă, în temeiul noilor reglementări de împărţire a riscului garanţiei între stat şi bancă, iar în termen de 15 zile am convenit cu Ministerul Finanţelor să fie pregătite normele metodologice de aplicare a programului 'Prima Casă', în varianta nouă", a mai spus şeful Executivului.

 

 

 

În cadrul şedinţei de guvern desfăşurată miercuri, la Palatul Victoria, miniştrii au aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care băncile sunt invitate să împartă cu statul riscurile creditelor în programul "'Prima Casă".

 

 

 

În noile condiţii programul poată continua cu un plafon total de peste 1,5 miliarde de euro de garanţii de stat.

 

 

 


 Potrivit  noilor reglementări, de acest program vor putea beneficia  şi persoanele până în 35 de ani, care deţin o garsonieră.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Angela Bârgăoan
Adăugat:
1 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza