Săptămână de foc pentru buget

Bugetul intră pe ultima sută de metri. După ce va fi adoptat de Guvern, urmează o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbateri şi vot final.

Adăugat: 20 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul şi-a propus să adopte, săptămâna aceasta, proiectul bugetului de stat pe care să-l trimită apoi Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni luni pentru a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Potrivit preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, o zi mai târziu, cele două Camere vor avea şedinţe de plen separate pentru adoptarea bugetelor proprii, după care, începând de miercuri, legislativul va trece la discutarea propriu-zisă a proiectului, proces care să se încheie până la începutul lunii februarie, când începe sesiunea ordinară a Parlamentului.

În privinţa bugetului de stat pe anul 2013, care înainte de a fi trimis Parlamentului, trebuie să fie adoptat de Guvern, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că documentul va fi adoptat la şedinţa de miercuri şi trimis joi celor două Camere.

El a mai spus că, până atunci, Executivul va mai avea discuţii pe tema proiectului cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, după o primă întâlnire desfăşurată vineri, la Palatul Victoria.

Buget bazat pe "constrângeri"

În general, toţi miniştri s-au plâns de constrângerile bugetare, chiar dacă majoritatea au recunoscut că primesc mai mult decât anul trecut, dintr-un buget calculat pentru o creştere economică de 1,8%, în 2013, faţă de 0,7, în 2012.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus că se bazează foarte mult pe fondurile europene, din care speră să atragă încă patru miliarde de euro, în 2014.

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, a declarat că bugetul Educaţiei, care e mai mare decât în 2012, va depăşi 3% din PIB.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în 2013, se estimează o creştere bugetară de aproape 30%, adică 31,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 5% din PIB şi cu 2,7 miliarde în plus.

Aproximativ 3,5 miliarde de lei vor fi cheltuite, însă, pe datorii acumulate în 2009-2012.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că speră să deruleze investiţii de peste trei miliarde de euro, în acest an, inclusiv din bani europeni.

Singurul ministru care s-a plâns de un buget pe care l-a numit dramatic mai mic decât în 2012, a fost ministrul Culturii, Daniel Barbu.

El a declarat că va trebui să renunţe la o serie de restaurări de monumente.

Bugetul, negociat cu FMI

Victor Ponta anunţa, în 14 ianuarie, că a primit mandatul politic pentru ca Guvernul să negocieze cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi a Bancii Mondiale aflată în România, "datele bugetului pe 2013".
    
"Am discutat în cadrul USL şi am decis să solicităm colegilor din conducerea Parlamentului convocarea Parlamentului începând cu data de 21 ianuarie, luni. Am luat un mandat politic pentru ca, începând de miercuri, de fapt, în mod oficial, Guvernul să negocieze cu delegaţia partenerilor internaţionali - CE, FMI şi BM - datele bugetului pe 2013, buget care, cel mai probabil în şedinţa din 23 va fi aprobat şi trimis către Parlament", a spus Ponta.

De asemenea, premierul a declarat că va prezenta proiectul de buget pe 2013, când va fi finalizat, grupului USL şi celui al minorităţilor naţionale, apoi va adresa grupurilor UDMR, PDL şi PPDD rugămintea de a le face aceeaşi prezentare înainte de debutul dezbaterilor parlamentare.
    
"Imediat ce bugetul e gata îl voi prezenta în primul rând Grupului USL şi Grupului minorităţilor naţionale, după care voi adresa o rugăminte către celelalte trei grupuri - UDMR, PDL şi PPDD  - dacă sunt de acord ca împreună cu ministrul de Finanţe şi cu ministrul delegat pentru Buget să facem o prezentare a precizat premierul.

PDL, pregătit să depună amendamente

Biroul Permanent Naţional al PDL a decis  ca parlamentarii partidului să depună la proiectul de buget pe 2013 toate amendamentele pe care reprezentanţii USL le-au depus în timp, în special la bugetul pe 2012, a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga.
    
"Vrem astfel să scoatem încă o dată în relief minciunile spuse de USL atât timp cât era în opoziţie, cât şi atunci când eram în campanie electorală. Nu i-a interesat niciodată bunăstarea românilor, ci au urmărit transformarea nemulţumirilor în voturi", a spus Blaga.
    
Liderul PDL a adăugat că prezentarea bugetului în Parlament nu va mai fi "o şuetă televizată", pentru că premierul Victor Ponta trebuie să spună clar cât sunt deficitul, creşterea economică, rata inflaţiei.

"Prezentarea de către premier în Parlament nu va mai fi o şuetă televizată. De data aceasta domnul Victor Ponta va trebuie să ne spună foarte clar care sunt măsurile de relansare economică pe care le propune, cât este, de fapt, deficitul procentual pentru 2013, cât va fi creşterea economică, care va fi rata inflaţiei", a spus liderul partidului.
    
Blaga a mai afirmat că PDL va propune şi amendamente care să corecteze derapajele de la alegeri, cum ar fi indexarea pensiilor cu 4%, când de fapt inflaţia este de 5%.

 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:
21 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza