Sancţiuni pentru miniştrii care vorbesc fără acordul Guvernului

În prima şedinţă de Guvern în noua formulă, premierul Emil Boc a spus că nu doreşte ca miniştrii să fie contrazişi de colegii de Guvern pentru declaraţii făcute pe hol, fără acordul Executivului.

Adăugat: 8 Septembrie 2010
Ultima actualizare:8 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Emil Boc le-a atras atenţia noilor miniştri că dezbaterea publică a unor teme sau iniţiative care nu au acordul guvernului va atrage sancţiuni politice.


În prima şedinţă a cabinetului în noua formulă, şeful executivului a precizat că nu doreşte să se ajungă în situaţia ca miniştri să fie contrazişi de colegii de cabinet pentru declaraţii făcute pe hol.   


"Toate politicile pe care guvernul le promovează se stabilesc la această masă, în guvern. Nu acceptăm niciun fel de dezbatere publică asupra unor teme, proiecte, iniţiative cu impact pentru economie sau pentru populaţie, care nu sunt discutate la această masă, ele atrăgând sancţiunea politică corespunzătoare, dacă, repet, nu se respectă acest principiu. Nu vrem să fim în situaţia în care colegi de cabinet să vină să vă contrazică pentru că aţi făcut o declaraţie pe hol sau la ieşirea de la o întâlnire, fără ca ea să aibă acoperirea guvernului, fundamentarea necesară şi aprobarea la această masă", a avertizat Emil Boc.


În context, premierul a dat exemplu ultimul proiect de act normativ privind modificarea Codului fiscal care a fost lansat de Ministerul Finanţelor, fără să fie discutat în guvern.


"Ultimul proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, care a fost înaintat de Ministerul Finanţelor fără să fi fost discutat în Guvern chiar dacă are câteva puncte corecte - şi mă refer aici la unificarea bazei de calcul a contribuţiilor - celelate elemente, discutabile, nu pot fi acceptate fără a avea în prealabil o informare a membrilor Cabinetului şi un punct de vedere final al Guvernului.
    

Emil Boc i-a cerut noului ministru al finanţelor să aibă în vedere faptul că guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele plătite cu drepturi de autor.


În 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.
    

Astfel, conform acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la 0,5% la 0,78%.
    

Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.
   
 Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
8 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza