Salariile şi pensiile, pe agenda discuţiilor FMI

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, atrage atenţia că Legea salarizării şi cea a pensiilor trebuie să se aprobe foarte repede şi speră ca întârzierile să fie recuperate.

Adăugat: 20 Octombrie 2010
Ultima actualizare:20 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Echipa FMI a început, miercuri,  discuţiile la Ministerul Muncii, cu accent pe  două legi care reglementează principalele cheltuieli publice şi care sunt prevăzute de acordul de împrumut cu principalele organisme financiare internaţionale.


Legea salarizării unitare şi cea a pensiilor au stârnit însă nemulţumiri majore în rândul bugetarilor, care au întârziat adoptarea lor.


Adoptarea celor două legi - a salarizării şi a pensiilor - este prevăzută în acordul cu FMI.


Deşi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2011, încă se mai negociază intens şi mai multe termene pentru aprobarea lor au fost devansate.Legea pensiilor a fost retrimisă în Parlament.


Un amendament important care se analizează este micşorarea vârstei de pensionare pentru femei, de la 65 de ani, aşa cum era prevăzut iniţial, la 63 de ani.


În ceea ce priveşte proiectul legii de salarizare unitară, partenerii sociali sunt nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare şi cer pentru 2011 revenirea la salariile din iunie, adică înainte de aplicarea diminuării cu 25%.


Proiectul prevede însă ţinerea măsurilor de austeritate şi pentru 2011.


Trebuie totuşi să se ajungă la un consens în legătură cu aceste acte normative pentru a fi aprobate şi promulgate, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, după întâlnirea de la Ministerul Muncii.


"Sper ca această legislaţie să fie aprobată în timp, în aşa fel încât să nu se creeze anumite probleme în derularea programului până în prezent", a spus Tănăsescu.  


Şi şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, atrage atenţia că legile trebuie să se aprobe foarte repede şi speră ca întârzierile să fie recuperate.


 La întâlnirea cu ministrul muncii, Franks a subliniat că s-a discutat şi despre salariul minim.Jeffrey Franks atrage atenţia că majorarea salariului minim ar aduce avantaje, dar şi dezavantaje, de aceea trebuie făcută o evaluare în acest sens.


El a spus că ştie de existenţa presiuninilor  din partea sindicatelor care cer o majorare a salariului minim cu 150 de lei, de la 600 la 750 de lei, dar majorarea acestui salariu ar putea descuraja angajările, în condiţiile în care se ştie că sunt mulţi angajatori care încadrează forţa de muncă pe salariul minim.


Acest salariu încă se mai negociază cu sindicatele, iar acum se mai fac anumite calcule şi simulări cu privire la coeficienţi, aşa cum preciza ministrul muncii, Ioan Botiş, care de altfel a transferat o parte din responsabilitatea adoptării legilor salarizării şi pensiilor către alte instituţii.  


"Este atributul exclusiv al Parlamentului de a conchide asupra finalităţii Legii pensiilor şi, în consecinţă, în Parlament se va stabili când această lege va putea fi trimisă spre promulgare la preşedinţie. A doua problemă legată de salarizare se află doar în stadiu de simulări deocamdată, avem încă negocieri deschise cu sindicatele, vom avea şi mâine (n.r.joi)  o asemenea negociere şi a rămas ca în următoarele săptămâni să venim cu partea finală a legii privind salarizarea unitară. Eu am asumat prezentarea legii în guvern săptămâna viitoare, rămâne să decidem în guvern care va fi modalitatea de adoptare", a spus Botiş.Cea de a şasea misiune de evaluare a FMI reia , miercuri, la Bucureşti analiza performanţelor economice ale ţării noastre.Până la începutul lunii viitoare sunt programate discuţii cu autorităţile române despre eliberarea următoarei tranşe din împrumut, dar şi despre viitorul acord de tip preventiv pe care România vrea să îl încheie.Discuţiile se vor axa pe bugetul de anul viitor, dar şi pe nivelul taxelor şi al impozitelor, apreciază analiştii. 
 Autor:
Diana Domenico
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza