S-a semnat declaraţia comună UE - NATO

La Varşovia, aşadar, s-a semnat vineri declaraţia comună UE - NATO, care începe cu cuvintele: "Noi credem că a sosit timpul pentru a da un nou imbold şi o nouă substanţă Parteneriatului strategic dintre NATO şi UE."

Adăugat: 9 Iulie 2016
Ultima actualizare:9 Iulie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Summit NATO la Varsovia. Foto: flickr.com/nato.
trimite pe mail

Documentul stipulează care sunt aceste domenii, ce domenii au nevoie de o mai mare dezvoltare.

Eurodeputatul estonian consideră că NATO şi UE ar trebui să coopereze mai mult, dintr-un punct de vedere absolut practic, spune Urmas Paet: "NATO a luat decizia de a creşte numărul armatelor sale, în anumite ţări est-europene.

Acest lucru implică infrastructură pentru a-i găzdui pe aceşti oameni" - declară eurodeputatul.

Aici poate interveni UE, prin investiţii în infrastructură, pentru a schimba această situaţie şi pentru a îmbina planurile NATO cu cele ale UE. De altfel, eurodeputatul pregăteşte un raport despre aşa-numita uniune de apărare europeană.

El spune că este momentul potrivit pentru că este nevoie de mai multă cooperare în domeniul apărării şi securităţii, în spaţiul comunitar. Interesante sunt aşteptările sale ca eurodeputat venind dintr-o ţară excomunistă şi antisovietică, pentru că - spune el - în primul rând, NATO trebuie să aibă o decizie clară legată de angajamentele fiecărui stat membru al alianţei, pentru ca nivelul de apărare şi protecţie să fie la fel, indiferent de poziţia geografică a statului respectiv. UE şi NATO pot coopera mai mult privind atacurile cibernetice şi legat de securitatea cibernetică.

Şi, aici, trebuie menţionat că liderii UE au plecat la Summitul NATO de la Varşovia cu mandatul că ambele organizaţii, în actualele provocări de securitate - şi aici ne referim la ameninţările de tip hibrid, securitate cibernetică - să-şi coordoneze exerciţiile militare, dar şi să îşi întărească la nivel maritim cooperarea.

Aşa cum ştim, NATO ajută deja UE în Marea Egee, cu nave, pentru a salva vieţile refugiaţilor şi prin misiuni de supraveghere împotriva traficanţilor de fiinţe umane.

Sarcina UE este de a promova un ansamblu de state bine guvernate la estul UE şi la frontierele bazinului mediteranean, cu care sunt, reţinem, relaţii apropiate şi de cooperare - se spune în Strategia Globală de Securitate a UE.

Nevoia Europei de a acţiona mai mult pentru a se apăra, este recunoscută noua strategie globală.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirma înaintea summitului că, după referendumul britanic, Londra rămâne un partener important al NATO dar, preciza el, decizia întăririi colaborării dintre NATO şi UE a fost luată înainte de referendumul din Marea Britanie.

Aici, aş aminti şi un alt capitol important din strategia UE şi anume relaţiile transatlatice care, în opinia statelor membre ale UE, sunt de neînlocuit, mai informează corespondentul RRA la Bruxelles.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza