S-a reluat tranzitul imigranţilor către Austria

După mai multe zile în care au blocat circulaţia imigranţilor, Slovenia, Croaţia, dar şi Ungaria le-au asigurat vineri tranzitul în direcţia Austriei, fără să recunoască însă că ar fi o acţiune coordonată.

Adăugat: 19 Septembrie 2015
Ultima actualizare:19 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Croaţia a organizat un flux separat de Slovenia, prin care refugiaţii au fost aduşi către Ungaria.

Aproape 2.000 dintre ei au fost deja îmbarcaţi de autorităţile maghiare în autobuze şi aduşi la două centre de înregistrare în apropierea frontierei cu Austria.

În acelaşi timp, alţi circa 1.000 de imigranţi au intrat vineri în Slovenia.

Deocamdată, nu s-au înregistrat incidente, dar atât la graniţa Croaţiei cu Ungaria, cât şi la cea cu Slovenia urmează să ajungă noi grupuri.

După ce au construit un gard lung de 175 de km de-a lungul graniţei cu Serbia, au introdus reglementări mai stricte şi au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva imigranţilor care au încercat să intre în Ungaria printr-un punct de trecere al frontierei închis cu porţi metalice, autorităţile ungare au permis astăzi în mod surprinzător accesul în ţară a numeroase persoane care au plecat cu autocarele din localitatea croată Beli Manastir.

Autocarele au adus oamenii la punctul de trecere a frontierei dintre Croaţia şi Ungaria de la Beremend, unde au fost mobilizaţi peste 200 de poliţişti şi câteva zeci de militari înarmaţi, însă doar după puţin timp imigranţii au fost transbordaţi în autobuze aflate pe teritoriul ungar şi transportaţi la centrele de înregistrare de la Vámosszabadi şi Szentgotthárd din apropierea frontierei cu Austria.

în primele 20 de autocare s-au aflat, potrivit unor estimări, peste 1.200 de persoane, iar alte aproape 1.000 au ajuns cu trenul din Croaţia în localitatea ungară Magyarboly.

Totodată, câteva sute de persoane au fost oprite de poliţiştii ungari după ce au trecut pe jos un pod de cale ferată de la graniţa comună în zona localităţii Gyékényes.

Ministerul ungar de Externe a infirmat unele informaţii conform cărora ar fi existat o înţelegere între miniştrii de interne din cele două ţări privind transp

ortarea imigranţilor la frontieră, dar nu a oferit lămuriri legate de schimbarea de atitudine a autorităţilor. Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, aflat vineri la Belgrad, a criticat dur autorităţile croate, acuzându-le că încurajeaza oamenii să comită o infracţiune prin trecerea ilegală a frontierei şi a precizat că în loc să asigure asistenţă imigranţilor şi fără să-i înregistreze conform reglementărilor europene îi transportă spre Ungaria cu autobuze.

Premierul ungar, Viktor Orban, declarase vineri-dimineaţă într-o emisiune a postului public de radio Kossuth că s-a început construirea unei bariere de sârmă ghimpată şi pe un sector de 41 de km de la graniţa cu Croaţia şi că trebuie luate aceleaşi măsuri ca la frontiera cu Serbia pentru stoparea intrării ilegale în Ungaria a imigranţilor din ţara vecină.

600 de militari au început lucrările, numărul lor urmând să fie suplimentat cu încă 1.200 şi s-a decis totodată trimiterea a sute de poliţişti în zonă.

Deocamdată, nu se ştie ce se va întâmpla cu oamenii transportaţi de la frontiera cu Croaţia la centrele de înregistrare situate în apropierea graniţei cu Austria, dar săptămâna trecută numeroşi imigranţi care ajunseseră acolo şi-au continuat drumul după o scurtă perioadă de timp spre frontiera ungaro-austriacă, mai informează corespondentul RRA.

Mai trebuie spus că, după consultările avute cu autorităţile sârbe, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a lansat la Belgrad un set de trei propuneri pentru gestionarea crizei imigranţilor. UE, spune el, ar trebui să înfiinţeze o forţă pentru a proteja frontierele Greciei de fluxul de refugiaţi, iar costurile operaţiunii să fie susţinute prin cote de mai multe ţări.

Apoi Bruxelles-ul ar trebui să înceapă finanţarea taberelor de refugiaţi existente în Turcia, Iordania şi Liban şi construirea unora noi. Şi, în fine, propune ministrul ungar de externe, UE ar trebui să le furnizeze ajutor financiar ţărilor aflate pe rutele de tranzit ale imigranţilor, inclusiv Macedoniei şi Serbiei.Autor:
Emil Groza
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza