S-a ajuns la un acord de încetare a focului în Ucraina

Liderii vest-europeni şi preşedinţii rus şi ucrainean au ajuns la un acord de încetare a focului în Ucraina, după discuţii maraton purtate la Minsk.

Adăugat: 12 Februarie 2015
Ultima actualizare:12 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acordul se bazează pe înţelegerea obţinută în toamna anului trecut, tot în capitala belarusă, nerespectată însă de părţile combatante şi prevede, în primul rând, încetarea focului de duminică şi retragerea armamentului greu din zonele în care au avansat rebelii pro-ruşi.

După mai bine de 15 ore de discuţii, atât preşedintele francez François Hollande, cât şi cancelarul german Agela Merkel au afişat prudenţă. Ambii au admis că mai există încă obstacole serioase în calea păcii definitive.

De altfel, situaţia în estul Ucrainei rămâne incertă - după cum transmite corespondentul RRA, Alexandru Beleavski.

Primul efect al noului acord de la Minsk trebuie să fie încetarea focului, duminică, la ora zero, şi retragerea, în termen de două săptămâni după aceasta, a artileriei grele şi cu reacţie la distanţă, ce nu vor permite bombardarea poziţiilor militare şi a localităţilor de pe teritoriul controlat de partea adversă.

Amânarea încetării focului până duminică nu a fost explicată, dar se pare că are la bază, pe de o parte, dificultăţile logistice, inclusiv informarea şi determinarea de a se conforma a forţelor angajate în luptă, iar pe de altă parte, interpretarea diferită a situaţiei militare.

Astfel, preşedintele Vladimir Putin a declara că, spre deosebire de liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, insurgenţii consideră că au încercuit în zona Debalţevo între 6 şi 8 mii de militari ucraineni şi vor dori ca aceştia să se dezarmeze.

Este posibil, însă, ca aceştia să încerce să iasă din încercuire, ceea ce ar putea duce la noi vărsări de sânge - a spus Putin.

Liderul rus a făcut apel la partea ucraineană şi insurgenţi să manifeste reţinere şi să facă totul ca dezangajarea trupelor şi retragerea armelor grele să aibă loc fără violenţe.

De asemenea, el a declarat că s-a înţeles cu Petro Poroşenko să trimită la faţa locului experţi militari pentru a constata realitatea şi să încerce să pună la punct măsurile de implementare a deciziilor de la Minsk.

Preşedintele Poroşenko, la rândul său, a anunţat că mâine este preconizată să aibă loc o întâlnire între şefii statelor majore ucrainean şi rus, care vor discuta asigurarea controlului regimului de încetare a focului, a cărui monitorizare va fi asigurată de Misiunea OSCE.

Discuţiile prelungite de la Minsk au amânat deschiderea summitului european de la Bruxelles - a anunţat Consiliul European.

În această după-amiază, Angela Merkel şi François Hollande vor prezenta Uniunii Europene rezultatele discuţiilor de la Minsk, iar la reuniunea şefilor de stat şi de guvern va participa inclusiv liderul de la Kiev, Petro Poroşenko.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a precizat - citată de Reuters - că liderii prezenţi la Bruxelles nu vor discuta noi sancţiuni la adresa Rusiei, după acordul obţinut la Minsk.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza