Rusia a bombardat Kievul cu rachete

Rusia a atacat Kievul cu rachete lansate din bombardiere strategice, care survolau Marea Caspică, au anunţat forţele aeriene ucraineane.

Adăugat: 5 Iunie 2022
Ultima actualizare:5 Iunie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Arhivă Soldați ucraineni după o luptă cu forțele ruse în capitala ucraineană Kiev, 26 februarie 2022. Foto: Sergei SUPINSKY/ AFP
trimite pe mail

Kievul a fost bombardat în această dimineaţă cu rachete care, potrivit Rusiei, ar fi vizat tancuri şi vehicule blindate trimise de ţări europene în Ucraina.

Continuă şi luptele de la Severodoneţk, în estul Ucrainei, dar informaţiile cu privire la situaţia din oraş sunt contradictorii.

Rusia a atacat Kievul cu rachete lansate din bombardiere strategice, care survolau Marea Caspică, au anunţat forţele aeriene ucraineane.

Potrivit unui consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, ţinta atacului ar fi fost infrastructura feroviară din Kiev.

Rusia, pe de altă parte, afirmă că a distrus tancuri şi alte vehicule blindate trimise Ucrainei de state europene.

Cel puţin una dintre rachete ar fi trecut la o distanţă periculos de mică pe deasupra unei centrale nucleare din Ucraina, a anunţat compania de stat care operează centrala.

Capitala Ucrainei a fost ţinta a numeroase bombardamente ruseşti de când a izbucnit războiul, mai ales până ca ruşii să fie forţaţi să se retragă din zona Kievului la sfârşitul lui martie - începutul lui aprilie.

După retragere, bombardamentele au devenit mult mai rare, cel mai notabil a avut loc pe 28 aprilie, când Kievul a fost lovit de cinci rachete, în ciuda faptului că în oraş se afla secretarul general al ONU, Antonio Guterres, notează France Presse.

Între timp, continuă luptele şi în Severodoneţk din regiunea Luhansk, una dintre principalele ţinte ale ruşilor în acest moment.

Ucrainenii au anunţat că au recapturat o parte din localitate, iar Ministerul britanic al Apărării a confirmat succesul contraofensivei ucrainene, însă Rusia afirmă că forţele Kievului ar fi în retragere, după ce au suferit pierderi mari.

Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că armata sa va lovi şi mai intens, dacă Ucrainei îi vor fi furnizate rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Declaraţia liderului rus survine după ce Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că îi vor livra Kievului sisteme de rachete performante.

Şi Spania a anunţat că va spori sprijinul militar acordat Ucrainei şi îi va livra acesteia tancuri Leopold şi rachete antiaeriene. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iunie, ora 13:09)Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Iunie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza